Дошло нам је хладно време и самим с тим покушавамо на различите начине да се утоплимо. Од гардеробе, преко чајева, па све до туширања са топлом или врелом водом. И док неки људи уживају купајући се врелом водом нису ни свесни какве последице то може да остави на одређене делове тела и системе.

Доктор Махиар Мадали који путем друштвених мрежа редовно едукује пратиоце о разним здравственим проблемима, недавно је објавио један у којем говори да преврућа вода заправо лоше утиче на наше здравље. Како истиче, постоји четири последице које настају након коришћења претерано вруће воде, рекао је доктор Мадали. Ево и које су:

Сува кожа

Он је истакао како се на површини коже налазе природна уља која је одржавају влажном. Врућа вода може да их потпуно испере и на тај начин исуши. Туширање или купање у врућој води може, такође, да прошири крвне судове и да поспеши црвенило и иритацију коже.

Страда коса

"Преврућа вода може да оштети косу", објаснио је доктор. Наиме, претерано коришћење вруће воде може да допринесе сувоћи косе, иритацији темена, губитку структуре, циркулацији, као и испирању боје.

Несвестица

"Ако се предуго туширате врућом водом, то може да доведе до наглог пада крвног притиска, а потом да узрокује и несвестицу", истиче доктор.

Имуни систем

Доктор је упозорио да претерано коришћење вруће воде може да доводе и до могућег нарушавања имуног система. Када је реч о најбољој температури за туширање, њујоршки дерматолог Роберт Анолик сугерише туширање у млакој води.

"Кожна баријера састоји се од кожних протеина и уља који спречавају испаравање воде из коже, штитећи је од спољашњег света. То је једна од наших првих линија одбране од инфекција и загађења", рекао је он, преноси Живим.хр.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".