Теоретски, тело може одређени период издржати без спавања. Светски рекорд је 11 дана и 25 минута. Али то не значи да је то корисно. Шта више, недостатак сна је озбиљан проблем. Чак и ако неко успе остати будан данима, то није сјајно за његово ментално, али ни физичко здравље.

У жељи да обори светски рекорд, Тони Врајт из Уједињеног Краљевства покушао је да што дуже буде без сна. Издржао је 11 дана и у интервјуу открио како је неспавање утицало на њега. Био је будан 266 сати, иако је знао да недостатак сна може да узрокује разне здравствене проблеме.

Ипак, Тони тврди да је успео да "прошири видике", јер се након опасног експеримента "осећао просветљеним".

- У суштини, изгладњујете рационални ум, егоистични ум сна, а батерија му је при крају. И наравно, није баш добро, осећаш се уморно. Ипак, ако прођете даље од тога, његова способност да остане одговоран такође почиње да се квари. И то је место где можете да почнете да добијате приступ другој страни мозга - рекао је Тони и додао:

- Нема ништа ново у томе да се останете будни да би се дошло у друго стање. Често се чини да је то нека примитивна глупост, али то је још увек жива традиција. Разговарао сам са много људи о томе. Већина људи има сећања након забаве или напорног рада. Наравно да се уморе, али у томе виде нешто друго. Нека врста мекоће, опуштенијег стања, често емоционалнијег, јер постоји већи приступ тој емоционалној страни мозга - рекао је Тони и додао како је био екстремно уморан, али само на тренутке се осећао одморним.

Иначе, Роберт Мекдоналд био је последња особа која је држала светски рекорд у неиспавности, још давне 1986. године. Његов рекорд је износио 453 сата и 40 минута, што укупно износи 18 дана, 21 сат и 40 минута. Гинисова књига рекорда више не води евиденцију о овом експерименту због здравствених ризика који су повезани са недостатком сна.

Само 24 сата без спавања има исти утицај на организам као и присуство 0,1 одсто алкохола у крви. Говор постаје неразговетан, не можемо јасно да размишљамо, ослабљена је пажња и памћење, могуће су потешкоће се видом и слухом.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: