Снег понегде на кратко и у низијама. У недељу осетно хладније, понегде уз снег, навео је у својој најновијој временској прогнози метеоролог Марко Чубрило.

Како је истакао метеоролог, данас се током вечери очекују олујни удари јужног ветра, праћени наглим захлађењем.

- У току другог дела данашњег дана се рачуна на премештање хладног фронта на југоисток уз окретање јаког, на ударе и олујног јужног ветра на врло јак северозападни, повремене падавине и нагло захлађење - навео је метеоролог Чубрило.

У зони фронта локално може бити врло интензивних падавина, пљускова крупе, суградице па чак и снега праћеног грмљавином. У суботу максимуми од око -1 на крајњем северозападу Хрватске где ће бити конкретнијег снега до око +23 над истоком и југоистоком Србије. Увече свугде нагло захлађење.

Како даље наводи, у недељу биће осетно хладније и ветровито уз променљиву облачност. Више облака уз повремен снег се очекује над деловима југозападне Хрватске, средишње и североисточне БиХ, северне Ц.Горе, југозападне, западне и дела средишње Србије. Дуваће умерен до јак северозападни ветар. Дневни максимум од -1 до +6 степени Целзијуса, увче смањење облачности.

Понедељак

Понедељак ујутро доноси умерен, локално и јак мраз, углавном до -8 до -2, локално и око -12 степени Целзијуса. Током дана суво и хладно уз максимуме од -1 до +5 степени Целзијуса.

У уторак после јутра са мразем током дана мало топлије уз окретање ветра на југоисточни смер. Дневни максимум од +3 до +11 степени Целзијуса.

РХМЗ најавио драстично захлађење

Наоблачење са кишом, падом температуре и појачаним северозападним ветром које је захватило север Бачке у наредна два сата ће се премештати Срему.

Данас натпросечно топло, а онда осетно хладније

Данас (02.12.) ће се задржати ветровито и натпросечно топло време са дневном температуром од 19 до 24 °С, у Тимочкој Крајини хладније, око 8 °С.

Пролазно наоблачење са слабом кишом после подне захватиће северне, западне и југозападне, а увече и ноћу прошириће се и на остале пределе наше земље. Ветар ће бити у скретању на северозападни, а температура у осетном паду.

Током ноћи између суботе и недеље са падом температуре киша ће прећи у слаб снег понегде у брдско-планинским пределима југозападне, јужне и југоисточне Србије, а слаб снег је током јутра могућ понегде и у нижим пределима западне и цетралне Србије.

У недељу (03.12.) осетно хладније са максималном температуром од 3 на северу до 9 °С на југу земље.

Среда

Од среде следеће недеље се симулира јачање утицаја јаког антициклона који ће се развијати над западом Русије, док ће у исто време серија циклонских активности захватити шире подручје Јадрана

Као последица тога, од среде претежно облачно уз слабије и ређе јутарње мразеве али ће током дана полако бити све хладније тако да се у петак очекују максимуми од +1 на истоку до око +7 на југозападу и југу региона. Изнад 500мнв ће повремено бити снега, посебно над источним и средишњим деловима региона.

Наредни викенд

За наредни викенд и око 11. децембра тренутне симулације дају јачање утицаја тог антициклона који би своје језгро могао изместити више ка западу Русије и Скандинавији. У таквим условима ка нама би са истока притицала све већа количина хладног ваздуха док би југоисточни ветар све више добијао источну компоненту (хладна кошава) тако да би исток Србије могао бити најхладнији део региона.

- Око 11.12. би се максимуми могли кретати од -2 на истоку Србије до око +4 на југозападу и југу региона, а осим планина појава снежног покривача би била могућа и у низијама - закључио је метеоролог Чубрило.

(Курир.рс/М. М.)

БОНУС ВИДЕО: