Услед наглог скока температуре, а у комбинацији са јаким јужним ветром, РХМЗ је издао упозорење у коме стоји да ће, услед наведеног и топљења снега, доћи до пораста водостаја, пише РТС.

Хидролог Дејан Владиковић је, у гостовању у Јутарњем програму, изјавио да се очекује пораст водостаја у Југозападњој и Западној Србији, на Лиму и Ибру а снег се полако топи и на Златибору и Копаонику. Он је истакао да нема разлога за бригу јер пораст не би требало да буде превелики.

"Водостаји полако расту на Лиму, Ибру и Западној Морави. Не очекујемо изливања река. Постоји могућност да Власина и Ветерница направе проблем јер имају нагле порасте водостаја због снега на Власини", рекао је Владиковић.

Владиковић истиче да се у току дана не очекују кише док ће на Западну и Југозападну Србију пасти по која кап. До недеље би се падавине могла претворити у снег. Комбинација топљења снега и падавина је најгори сценарио, истиче саговорник.

"Хладно време смириће хидролошку ситуацију. Биће и снежних и кишних епизода, али ништа неуобичајено. Више падавина ове земе него прошле, али без екстремно ниских температура", каже хидролог.

Хидролог каже и да ово неће бити екстремна зима али да се свакако можемо радовати снегу у току новогодишњих и божићних празника.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: