AI је у нашим паметним телефонима, онлајн садржају, текстовима, видеозаписима. Најновији модели напредне вештачке интелигенције могу да рачунају и пишу далеко боље од просечног човека, а у следећих неколико година напредоваће експоненцијално.

Иако се често сматра како ће AI у будућности 'узети посао људима', то заправо и није тачно.

Људе никада неће бити могуће заменити у бројним пословима, попут писања озбиљних књига, научних радова и истраживањима, јер је људски мозак далеко сложенији чак и од најнапреднијих суперрачунара.

Фото: Профимедиа

 

Оно где ће AI свакако постати доминантан су репетитивни процеси (који се стално понављају), а у којима се истовремено тражи и велика прецизност.

Брже лекарске дијагнозе

Тако ће AI, заправо 'узети посао' роботима, који већ деценијама састављају потрошачку електронику, паметне телефоне, аутомобиле и машине. Такође, AI је у стању да на основу процеса учења машина (Machine Lerning) анализира милионе медицинских случајева те да лекарима предложи дијагнозу брже и тачније него 'прави' специјалиста.

AI ће у будућности скоро сигурно постати и пилот, будући да се и данас пилоти, како војни тако и цивилни, у великој мери ослањају на компјутерске и аутоматизоване системе који им помажу у лету. Такође, роботи који раде уз помоћ вештачке интелигенције већ данас се налазе у великом броју складишта, попут Амазона, где се дневно обрађују десетине хиљада пошиљки. Још једно подручје где је AI бољи од људи је узимање наруџбина за храну - овакви системи се већ користе широм САД у великим ланцима ресторана брзе хране.

БОНУС ВИДЕО: