- Ми смо у пандемији са резистенцијом бактерија на антибиотике и ово је тиха пандемија која ће бити опаснија и имати много више утицаја по здравље од ковида. Отпорност бактерија је СЗО уврстила међу топ десет проблема са којима се суочава здравство – истакла је др Ивана Ћирковић.

Др Ћирковић упозорава да се у Србији користе анбиотици без лекарског рецепта.

- У Србији је 65% становника у претходних 12 месеци пило антибиотике на препоруку лекара, али чак 20% је узимало на своју руку. Поставља се питање како долазе до антибиотика када је од 2017. године у апотекама забрањено издавање антбитиока без рецепта лекара – рекла је др Ћирковић.

ФОТО: Д. Балшић

 

Она наглашава да антибиотици као и други лекови немају превентивни ефекат и додаје:

- Нашем организму је потребно годину дана да се опорави од једне кутије попијених антиобиотика. Узимањем анбиотика на своју руку наносимо огромну штету свом организму, јер се у нашем организму налазе добре бактерије, а њихова дејства се нарушавају антибиотицима. Бактерије могу поново да постану осетљиве на исти антибиотик, али само ако се одређени антибиотици не користе неколико година.

Докторка истиче да су лекари суочени са притиском од стране родитеља да припишу неки антибиотик детету, а да родитељи нису ни свесни које последице антибиотик може имати по дете.

- Родитељи су јако упорни у тражењу антибиотика за своје дете, а то не би требало да буде први избор у лечењу детета. Антибиотици у дечјем узрасту могу изазвати алергијска обољења и довести до метаболичких поремећаја, гојазности, и настати аутоимуна обољена – рекла је др Ћирковић.

Фото: Д.Балшић

 

Водитељка "Уранка", Бојана Бојовић, питала је докторку да ли можемо да претерамо са пробиотицима.

- Пробиотици одржавају хомеостазу нашег организма. Они помажу добрим бактеријама у нашем организму, које нарушавају антибитоици, да се врате у своје нормално стање. Не можемо претерати са пробитоцицима ако се поштују упутства и препоруке лекара.

Др Ћирковић инсистира да се за лечење против ковида не користе антибиотици као на почетку.

- Највећи број инфекција респираторног и дигестивног тракта изазивају вируси и зато нема оправдања да се посеже за антибиотицима у лечењу против короне. Ово је глобални проблем. СЗО је издало саопштење да је само 15% пацијената, обелелилих од ковида-19, имало разлог да пије антибиотике, а чак 75% оболелих је пило антибиотике – истакала је др Ћирковић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".