Метеоролог Недељко Тодоровић, најавио је да нас до краја месеца очекују снежне падавине. Иако је прва половина месеца била нетипично топла, у другом делу новембра сачекао нас је пад температуре са честим падавинама.

"Не мислим задржавање, већ падање, и то у нижим пределима. За стварање снежног покривача, средњи датум је почетком децембра. Додуше, ништа то није у датум прецизно, али би људи требало да рачунају да ће крајем новембра, бити и првог снега. Ритам природе има неку правилност, али то није строго по правилима, дакле увек постоје епизоде које искачу из неког просека. Међутим, до краја новембра, бићемо у временским приликама које су примерене календару", рекао је он.

Потом је Тодоровић разбио мит о искуству људи који рецимо у понедељак виде да ће киша бити у суботу, а у среду им већ пише другачија прогноза за први дан викенда:

"Ако мислите на суботу која је сутра (25.11.) онда ће заиста бити кише. Свакако, те промене зависе од тога коју прогнозу гледате, ко је извор прогнозе... У метеорологији, мислим на професионалце који то раде, они користе више тих модела атмосфере, који се између себе разликују. То је променљива категорија, некада чак исти параметар уме ујутру и увече да покаже другачију прогнозу за неки наредни дан. Тешко је у датом моменту, тада изгледа тако, а у другом моменту мало другачије. Мада, за наредна 3-4 дана, може да се каже да је прилично поуздано", каже метеоролог.

С обзиром да се може поуздано веровати прогнози у неколико наредних дана, Тодоровић је отркио какво нас време очекује за предстојећи викенд (25. и 26. новембар).

"Долази киша, у току ноћи биће снег на планинама, сутра ће бити кише у свим крајевима, а у средини дана биће снега и у нижим пределима, али пре свега на југу и југозападу земље, тамо би у нижим пределима дошло до снежног покривача висине 5-10 цм. У Београду и Војводини, мала је вероватноћа да уопште и буде снега, можда буде оног случаја да падне по која пахуља. На планинама ће сигурно бити новог снега, висине 15-20 цм. Најбитнији догађај за вечерас и викенд је појачање северозападног ветра. У недељу, претежно у свим деловима Србије, биће хладно, ветровито, ујутру ће бити нешто мраза, уз температуру око нуле. Преко дана, температура ће бити неколико степени изнад нуле. У Београду ће бити максимална температуру 3-4 степена", рекао је Тодоровић.

Потом је открио када је прилика за први снег у престоници Србије:

"Следеће наоблачење би кренуло у уторак, уз пораст температуре углавном долазе и облаци. Прва следећа прилика за снег је у среду (29. новембар), а у четврак би се поновила ситуација као сада у недељу, дакле хладно са нижом температуром. Наша клима тако дише, као ролеркостер, топло, хладно, топло, хладно... Ветар, тишина, суша, поплаве, то је све укомпоновано, ништа није необично, све то смо забележили, и снег и поплаве", рекао је он.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: