Велики стрес због пандемије ковид-19 у Србији је довео до раста броја људи, посебно младих, који злоупотребљавају алкохол и психоактивне супстанце, упозоравају стручњаци који се баве болестима зависности.

Начелник Клинике за болести зависности Института за менталне болести психијатар Ивица Младеновић каже за Танјуг да је последње две године алкохол у нашој земљи велики проблем, али, објашњава, не на нивоу зависности, већ злоупотребе.

- Разлика је у томе што ти који злоупотребљавају алкохол не долазе у психијатријске установе. Њих, рецимо, можете наћи у полицијским станицама, на трежњењу после саобраћајки, туча, инцидената, покушаја самоубиства и друго - навео је Младеновић.

"Омладина воли рејвове"

Због тога подаци из психијатријских установа о злоупотребама хемијских супстанци, нису релевантни, али ће пик у психијатрији - додаје Младеновић, доћи тек после три до пет година, колико је потребно да се зависност развије - Он наводи да је главни проблем у Србији алкохол, где је три до пет одсто, или између 150 и 200 хиљада пунолетних грађана зависно.

Младеновић упозорава да оптимистичне процене говоре да се, на тако велики број људи, само 1 до 2 одсто зависника јавља на лечење.

- Болести зависности су једне од ретких болести где пацијенти не вуку лекара за рукав. Беже од нас и доводе их само када дође стани-пани ситуација, и када родитељ примети целу причу, суд или центри за социјални рад - рекао је психијатар.

Он објашњава да се алкохолизам третира у психијатријским установама, а злоупотребом алкохола би требало да се баве домови здравља, али се то, тврди, не дешава.

Фото:Архива Новости

 

- Код нас би могло да буде бар за 300 до 500 одсто боље, ако бисмо имали веше едукованих људи који се баве болестима зависности, и ако би се то радило системски и систематски - оценио је Младеновић.

- Иако дроге код нас нису проблем који може да се мери са алкохолизмом, додаје он, постоји тренд раста коришћења амфетамина и канабиноида код младих, јер су веома јефтини и приступачни. Клиника за болести зависности, поред одраслих, има дневну болницу која збрињава младе од 12 до 18 година.

Фото: Архива Новости

 

- Обично се креће са алкохолом, а у Србији се то не рачуна као проблем. Када пију млади од 12, 13 година, углавном их очеви и породица уводе у ту причу. Код нас долазе и због злоупотребе алкохола, али, превасходно психоактивних супстанци - истакао је Младеновић, и додао да је често проблем комбинована зависност.

У пракси се, према његовим речима, показало да девојчице чешће злоупотребљавају седативе, док дечаци више користе амфетамине и канабиноиде.

У Специјалној болници за болести зависности, познатој Драјзеровој, где се годишње обави 50 хиљада прегледа и хоспитализује око хиљаду људи, такође расте број млађих пацијената.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".