Veliki stres zbog pandemije kovid-19 u Srbiji je doveo do rasta broja ljudi, posebno mladih, koji zloupotrebljavaju alkohol i psihoaktivne supstance, upozoravaju stručnjaci koji se bave bolestima zavisnosti.

Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti psihijatar Ivica Mladenović kaže za Tanjug da je poslednje dve godine alkohol u našoj zemlji veliki problem, ali, objašnjava, ne na nivou zavisnosti, već zloupotrebe.

- Razlika je u tome što ti koji zloupotrebljavaju alkohol ne dolaze u psihijatrijske ustanove. NJih, recimo, možete naći u policijskim stanicama, na trežnjenju posle saobraćajki, tuča, incidenata, pokušaja samoubistva i drugo - naveo je Mladenović.

"Omladina voli rejvove"

Zbog toga podaci iz psihijatrijskih ustanova o zloupotrebama hemijskih supstanci, nisu relevantni, ali će pik u psihijatriji - dodaje Mladenović, doći tek posle tri do pet godina, koliko je potrebno da se zavisnost razvije - On navodi da je glavni problem u Srbiji alkohol, gde je tri do pet odsto, ili između 150 i 200 hiljada punoletnih građana zavisno.

Mladenović upozorava da optimistične procene govore da se, na tako veliki broj ljudi, samo 1 do 2 odsto zavisnika javlja na lečenje.

- Bolesti zavisnosti su jedne od retkih bolesti gde pacijenti ne vuku lekara za rukav. Beže od nas i dovode ih samo kada dođe stani-pani situacija, i kada roditelj primeti celu priču, sud ili centri za socijalni rad - rekao je psihijatar.

On objašnjava da se alkoholizam tretira u psihijatrijskim ustanovama, a zloupotrebom alkohola bi trebalo da se bave domovi zdravlja, ali se to, tvrdi, ne dešava.

Foto:Arhiva Novosti

 

- Kod nas bi moglo da bude bar za 300 do 500 odsto bolje, ako bismo imali veše edukovanih ljudi koji se bave bolestima zavisnosti, i ako bi se to radilo sistemski i sistematski - ocenio je Mladenović.

- Iako droge kod nas nisu problem koji može da se meri sa alkoholizmom, dodaje on, postoji trend rasta korišćenja amfetamina i kanabinoida kod mladih, jer su veoma jeftini i pristupačni. Klinika za bolesti zavisnosti, pored odraslih, ima dnevnu bolnicu koja zbrinjava mlade od 12 do 18 godina.

Foto: Arhiva Novosti

 

- Obično se kreće sa alkoholom, a u Srbiji se to ne računa kao problem. Kada piju mladi od 12, 13 godina, uglavnom ih očevi i porodica uvode u tu priču. Kod nas dolaze i zbog zloupotrebe alkohola, ali, prevashodno psihoaktivnih supstanci - istakao je Mladenović, i dodao da je često problem kombinovana zavisnost.

U praksi se, prema njegovim rečima, pokazalo da devojčice češće zloupotrebljavaju sedative, dok dečaci više koriste amfetamine i kanabinoide.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, poznatoj Drajzerovoj, gde se godišnje obavi 50 hiljada pregleda i hospitalizuje oko hiljadu ljudi, takođe raste broj mlađih pacijenata.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".