Постоји пет места на земљи на којима живи највише стогодишњака, а позната су под именом ''Плаве зоне''. У питању су Барбаџија на острву Сардинија у Италији, Окинава у Јапану, град Лома Линда у Калифорнији, Икарија у Грчкој и полуострво Никоја у Костарики.

Фото: Профимедиа, Фејсбук принтскрин

 

Дуговечност, Дуг живот

Најдуговечнији људи на Земљи познати су по својим здравим навикама, уравнотеженој исхрани, али и позитвном погледу на живот. Кад год им се укаже прилика они време посвећују дружењу. Што се тиче исхране, око 90 одсто укупне исхране људи у Плавим зонама, чине угљени хидрати, а највише једу житарице, пасуљ или кртолу. Ако се питате како започињу дан ово су неке од њихових јеловника:

Окинава

Први оброк у дану на јапанском острву Окинава знатно се разликује од онога што већина Срба конзумира ујутру у својим домовима. Традиционални доручак обично се састоји од неке врсте житарица, најчешће куваног пиринча који се комбинује с ферментираном сојом. Оброк је често обогаћен мисо супом, нори алгама, свежим и закисељеним поврћем, комадићем рибе печене на роштиљу и/или тофуом.

Фото: Профимедиа

 

Икарија

Становници Икарије дан започињу шољицом биљног чаја, често направљеног од биља које су сами убрали у нетакнутој природи и осушили. На празан желудац узеће и кашику домаћег меда и залити је са шољом топлог козјег млека како би ојачали имунитет. За доручак ће појести хлеб од целовитих житарица који су сами испекли и упарити га с домаћим сиром, јогуртом и поврћем из своје баште, преноси ун куфер.

Фото: Профимедиа

 

Лома Линда

Овсена каша кувана с домаће узгајаним воћем и без вештачких заслађивача омиљен је избор бројних становника Линда Ломе за доручак. Овсена каша се додатно оплемењује зачинима попут цимета, али и изворима биљних масти попут орашастог воћа како би се добио укусан и нутриционистички потпун оброк.

ФОТО: Профимедиа

 

Никоја, Костарика

Пиринач и пасуљ омиљена су комбинација у земљама Латинске Америке, коју тамошње становништво једе барем једном дневно. Ни Костарика није у томе изузетак. У плавој зони у Никоји популарна је комбинација пиринча, црног пасуља и различитог воћа и поврћа. То су парадајз и авокадо, затим папаје и банане. Уз пиринач и пасуљ често се послужује и нека врста печених домаћих јаја - на око или кајгана.

Фото: Профимедиа

 

Сардинија

Доручак није најважнији оброк на Сардинији. Италијани генерално нису велики обожаваоци доручка и важније им је да дан започну шољом квалитетне кафе него храном. Некад су пастири на Сардинији дан започињали танким лепињама од пшеничног брашна с комадом домаћег овчјег сира и шољом млека.

Фото: Профимедиа

 

Неки ће и данас појести чинијицу млека у које су намочили стари хлеб, а на јеловнику се може наћи и нека свежа воћка убрана са стабла у дворишту.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".