Ако сте гледали филм "Десило се на данашњи дан", сигурно се сећате сцене када Александар Берчек у улози инспектора лупа шамар легендарном Жарку Лаушевићу, којег испитује.

Зарад кадра глумци су често спремни на све, па је тало Лаушевић једном приликом открио да је шамар био прави.

Фото: Архива Новости

 

 

У овом остварењу Мирослава Лекића, снимљеном 1987. године, Лаушевић је играо Бајру, студента који живи од разношења млека. Младић станује у шупи једног дворишта са младим братом Грецом (Марко Ратић), а убрзо им се придружује и скитница Малеш (Срђан Тодоровић).

У култној сцени, када полицијски инспектор, ког је играо Александар Берчек, шамара Бајру зато што се супротставио клинцима који су му просули млеко, заиста су пљуштали прави ударци.

- Један од њих је извадио нож и ја сам се само бранио - говори Бајра у том кадру, на шта му полицајац лупа шамарчине и одговара:

- Лажеш, бијеш децу, после кажеш да је било у самоодбрани, признај чика инспектору.

Лаушевић је открио да је тада стварно добио батине.

Фото: Јутјуб прнтскрин/Milan Miladinović

 

 

- Аца и ја смо се договорили да ми удари прави шамар. То је био једини начин да изгледа реално. Добро ме је лупио! Зујало ми је у глави – испричао је глумац у једној емисији и додао да су га и друге колеге тукле.

 

- Шамарао ме је и Бата Живојиновић у филму "Бој на Косову", али сам му вратио у "Октобарфесту". Стево Жигон ме шамарао на проби за филм "Боље од бекства". Питао сам га: "Па што на проби?", а он ми је одговорио: "И на проби!" Али Берчек је то урадио најбоље - присетио се својевремено глумац.

Фото: Г. Марковић

 

 

Да подсетимо, комеморација и испраћај Жарка Лаушевића биће обављени у понедељак 20. новембра.

Испраћај и кремација биће обављени на Новом гробљу у Београду са почетком у 14 часова.

БОНУС ВИДЕО: