Цене некретнина у Београду непрестано раст, па је посебно младима - појединцима и породицама - све теже да се скуће. Не само да квадрат скаче, већ је тешко наћи и идеалну локацију и квалитетан стан.

Према подацима РГЗ-а, просечна цена квадрата у престоници, у новоградњи, и даље износи 1.981 евро, а према подацима једног домаћег сајта за некретнине - 2.216 евра. С друге стране, однос цена у староградњи је 1.459 евра (РГЗ) наспрам 1.837 евра.

Свакако треба имати у виду да цена по м2 у неким деловима Београда износи чак неколико хиљада евра, док је на неким локацијама још увек могуће наћи цифру од 800 до 1.000 евра. Управо сада вам откривамо те градске зоне.

Миљаковац

У овом кварту, удаљеном 10-ак километара од центра града, надомак прелепе шуме, извора и паркова, могуће је наћи добре некретнине (староградња/новоградња), а просечна цена по метру квадратном је око 1.086 евра.

Железник

Насеље које припада Чукарици, релативно близу Жаркова, Бановог брда и Аде, већ неко време има "фиксну цену", тачније цифре нису много расле. Оптимално, цена по м2 је од 1.024 до 1.308 евра, зависно од локације, позиције стана, типа градње.

Миријево

Одемо ли на скроз другу страну града, долазимо до зоне коју називају "градилиште", зато што се у Миријеву непрестано гради. Просечна цена по квадрату је 1.174 евра, с тим што је новоградња скупља и цифре доста варирају у односу на то који део Миријева бирате.

Петлово брдо

Од овог дела града до центра вам треба добрих 11,5 километара, а оно што му је слаба тачка јесте превоз, и генерално је лошије уређен и снабдевен од Видиковца, који је у близини. То свакако утиче и на цену. На Петловом брду цена по м2 је око 1.113 евра, а неретко и мање, док је на Видиковцу цифра већ напредовала до 1.300/1.400, а у неким случајевима и до чак 1.700 евра.

Борча

Овај део града, близу Београда, али и Панчева, нуди потпуни другачији доживљај, више војвођански, а цена по квадрату и даље у вредности од 850 евра. Притом, није занемарљиво то што Борча константно напредује, претендујући да постане центар неких ИТ и пословних збивања, што би свакако допринело даљем расту насеља и атрактивности.

(Teлеграф.бизнис)