Патријарх Павле, вољен и поштован широм Балкана, оставио је неизбрисив траг својом скромношћу и добротом која је, према онима који су га познавали, била готово "небеска". Овај духовни лидер није био само познат по својој верској преданости, већ и по једноставности живота коју је неговао. Ова прича о његовим ципелама постала је једна од многобројних анегдота које сведоче о његовој изузетној личности, преноси Историјскизабавник.рс.

 

Фото: Б. Бацковић

 

 

Патријарх Павле није тежио луксузу или материјалним привилегијама. Није волео скупа одела нити примао скупе поклоне. Био је скроман човек који је користио градски превоз, водио рачуна о својој одећи и живео живот по узору на своје верске принципе. Постоји једна анегдота, када је одсео у једном српском манастиру, из његове собе се зачуло лупање. Сви из манастира су појурили да виде шта се чује. Када су ушли у собу видели су занимљив призор. Патријарх Павле је закуцавао најлон на поломљеном прозору. То је слика једног скромног човека.

Ипак, упркос својој скромности, патријарх Павле је био познат по једном необичном детаљу - својим ципелама.

Фото: фотодокументација Новости

 

 

Иако је носио једноставну одећу, патријарх Павле је увек носио лепе ципеле. Биле су лаке, удобне и беспрекорно чисте, чак и након дугог коришћења. Приче о његовим ципелама постале су легендарне међу свештеницима и монасима који су га познавали. Интересантно је сазнати да су те ципеле заправо биле преправљене женске чизме.

Када су га питали где их је купио, он је једноставно одмахнуо руком, сугерирајући да то није важно. Тек касније су људи блиски патријарху открили истину.

Ове посебне ципеле нису биле купљене, патријарх Павле их је пронашао недалеко од куће своје сестре, бачене као неупотребљиве. Међутим, препознавши да су старе, али очуване, одлучио је да их искористи. У својој скромној радионици, коју је сам водио, преобликовао их је и претворио у ципеле које ће носити наредних 30 година.

Једном приликом, неко је патријарха питао за његове необичне ципеле.

– Јесте, удобне су, могу у њима дуго да пешачим – рекао је.

– Где сте их купили?

– Ех, купио! – одмахнуо руком патријарх Павле као да тиме ставља тачку на разговор.

Фото: фотодокументација Новости

 

 

Малобројни знају да је патријарх Павле био вешт обућар. Наводно је научио занат од локалног обућара близу Патријаршије, мада постоје и тврдње да је стекао вештину у манастиру. Без обзира на порекло његовог занатског умећа, чињеница је да је патријарх Павле знао поправљати и правити обућу. Његова одлука да сам прави ципеле за себе била је не само израз скромности већ и оданости принципима штедљивости, сматрајући да куповина нових ципела представља "штету" за цркву.

Ова прича о патријарху Павлу додатно осветљава његову изузетну личност, чинећи је инспирацијом многима.

БОНУС ВИДЕО:

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&