У тим случајевима, пракса је показала да најчешће "страдају" возачи, па макар то била и само казна за неприлагођену брзину, иако одговорност у тим случајевима треба да сноси управљач пута. А оно што многи не знају, то је да у случају оштећења, могу да дођу до одштете, а оне иду и до неколико хиљада евра.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић каже да управљач пута има законску, професионалну и моралну обавезу да спречи појаву поледице на коловозу.

- У случају саобраћајне незгоде услед поледице на коловозу, управљач пута сноси кривичну или прекршајну, као и материјалну одговорност. Саветујем управљачима путева максималан опрез - написао је Окановић на X мрежи пре пар дана.

Имате право да потражујете штету од надлежних јавних предузећа

Када услед неодржавања пута (рупа на путу, неочишћен лед на путу…) претрпите штету на возилу и/или претрпите и ви сами и путници у возилу нематеријалну штету (повреде) имате право да ту штету потражујете од једног од јавних предузећа која су надлежна за одржавања конкретног пута (Путеви Београда, Београд пут или Путеви Србије).

Фото: И. Маринковић

 

Веома је важно да прикупите што више доказа, да не одлазите са лица места и да позовете полицију која ће сачинити записник као кључни доказ. Уколико је неко здравствено угрожен, прво што треба да урадите је да позовете Хитну помоћ.

Поред Записника о увиђају, потребно је да припремите следећу документацију:

  • Копија личне карте, возачке дозволе и саобраћајне дозволе
  • Број текућег рачуна на који ће Вам се извршити уплата накнаде
  • Копија полисе осигурања
  • Рачуни за шлепање возила
  • Лекарски извештај (уколико сте повређени)

Исплата штете најчешће у року од 30 дана од упућеног захтева

Потребно је да се испуне два услова да би се исплатила накнада штете, а то су да се докаже основ и висина одштетног захтева. Основ се доказује полицијским записником, а висина достављеном проценом штете од стране проценитеља.

Из адвокатске канцеларије Павловић наглашавају да је рок у коме се најчешће исплати накнада 30 дана од тренутка када је упућен одштетни захтев, под условом да осигурање поседује сву потребну документацију да одлучи о захтеву.

Уколико осигуравајуће друштво не одлучи у горе поменутом року или не исплати пун износ, имате право да против једног од јавних предузећа, која су одговорна за одржавање путева потражујете накнаду судским путем.

Процедура за наплату штете због рупа на путу

Уколико налетите на рупу на путу и дође до неког оштећења, постоје одређени кораци које би требало да предузмете.

Након што се зауставите на безбедном месту и упалите сва четири мигавца, ставите троугао како бисте упозорили друге возаче. Позовите полицију која ће сачинити записник или Хитну помоћ уколико сте здравствено угрожени.

Фото: К. Михајловић

 

Фотографишите ситуацију из што више углова, по могућности пре него што уклоните ауто са коловоза, односно што ближе месту на којем је настало оштећење. Фотографије ће вам бити корисне као доказ на суду уколико будете принуђени да поднесете тужбу.

Уз полицијски записник о незгоди и записник о оштећењу, као и све друге доказе које имате, подносите захтев за одштету предузећу задуженом за одржавање пута на којем сте оштетили ауто.

Уз захтев приложите и рачун шлеп службе уколико сте је користили, као и рачуне за друге трошкове изазване овом незгодом. Приложите и предрачун из сервиса у којем ћете обавити поправку или рачун уколико вам је ауто био неопходан, па сте га већ поправили.

Накнада штете и неколико хиљада евра за скупље аутомобиле

У разговору са адвокатом Николом Павловић о висини накнаде штете, појаснио је да то увек зависи од тога шта је штета и колико буде процењена. Постоји и могућност, како је рекао, да се због рупе на путу ауто преврне и буде тотална штета.

Висина накнаде такође зависи и од тога која марка возила је у питању, односно колико је сам ауто скуп, па тако за скупље аутомобиле, наплата штете може ићи и до неколико хиљада евра.

Нематеријалне штете од 100.000 динара па до неколико хиљада евра

Павловић је нагласио да такође постоје нематеријалне штете, али и да оне зависе од тежине повреде.

- Код лаких телесних повреда, као што је на пример угануће врата, накнада може износити између 100 и 140.000 динара. Када су у питању теже телесне повреде, као што су на пример прелом обе ноге, руке, потрес мозга или смрт, најмања цифра може износити од 200.000 динара па до неколико хиљада евра - рекао је он.

Ипак, немогуће је, како каже, рећи отприлике колике су наплате штета, јер све зависи од тога каква се штета десила.

- Може и да се деси да је човек оштећен за цео живот, и да му се цео живот дугује рента јер су га трајно оштетили - појаснио је он.

На питање колико често они имају случајеве када им се грађани обрате због правне помоћи услед штете због рупе или леда на путу, Павловић каже да због штета због рупа на путу имају неколико случајева месечно.

- Због појаве леда на путу или уља имамо ретко случајеве, а због рупа релативно често. Углавном се грађани јављају због судара аутомобила или других повреда на путу - објаснио је он.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: