Међутим, многи се шокирају кад сазнају да треба да издвоје 25.000 динара, неретко не само својом грешком. Неки чак плате и више од 30.000 динара или добију коверту којом су обавештени да им се новчана казна замењује затворском.

- Пре неколико месеци ми је стигло обавештење на посао да ми иде административна забрана на плату. Обавештена сам да ће ми бити скинуто више од 30.000 динара. Доживела сам шок и у првом тренутку уопште нисам знала о чему је реч. А, онда сам видела да се ради о казни за паркинг - започела је разговор за портал Мондо Ј. Д. (29) из Београда.

Како је објаснила, толику казну је добила, јер се није одазвала на први, ни на други позив. Међутим, према њеним речима, она никад позив није ни добила.

- Пре него што ми се ово десило нисам ни знала да казна од 5.000 динара може да "нарасте" на 25.000. У мом случају је била још већа, јер су ангажовани извршитељи. Највећи проблем је што ја ниједан позив нисам добила. Никакво обавештење од поштара нисам добила и то чак два пута - навела је саговорница.

Јована Милисављевић (40) из Београда испричала је да је први пут казну због непрописног паркирања добила пре око годину и по дана. На папиру је писало да мора да плати 25.000 динара.

- Размишљала сам где сам паркирала кад сам добила толику казну. Кад сам гуглала видела сам да је толика казна у случајевима кад се возило остави на зеленој површини, пешачком прелазу или шинама. Била сам сигурна да ту никад нисам паркирала аутомобил - поделила је Јована своје искуство.

С обзиром на то да је знала да никад свој аутомобил не би паркирала на поменутим местима, одлучила је да се обрати запосленима у Комуналној милицији.

- Тад су ми објаснили да ми је толика казна, јер се нисам одазвала на први позив. Добила сам казну од 25.000 динара, не зато што сам непрописно паркирала, већ зато што се нисам јавила кад ми је први пут послато обавештење. Била сам затечена. Заиста нисам знала да следи кажњавање пошто нисам одговорила на први позив - закључила је она.

Како Мондо незванично сазнаје из Комуналне милиције, Београђани који су "ухваћени" због непрописног паркирања добијају прво обавештење да треба да се плати казна или да се доставе подаци ко је возило паркирао у случају да то није учинио власник.

- Поштар је у обавези да два дана заредом покуша да достави обавештење власнику на "руке". Уколико никог не затекне код куће, након два покушаја, онда треба да остави обавештење о покушају уручивања у поштанско сандуче - објаснили су у овој служби.

ПОШТАРИ НЕ НОСЕ ОБАВЕШТЕЊА

Кад је обавештење остављено у сандучету, рок је 15 дана да власник достави податке, а онда онај ко је непрописно паркирао има рок од осам дана да казну плати упола мање.

- Уколико се власник не јави на први позив, онда стиже други. У том другом позиву се наводи да је власник начинио други прекршај, односно да није доставио податке и казна за то је 25.000 динара. Поштар и други позив треба да достави на исти начин као и први - незванично сазнајемо из Комуналне милиције.

Уколико је обавештењуе оставио у сандучету, власник има рок од 15 дана да на њега реагује. Уколико то учини, после добија рок од осам дана да казну плати упола мање. Из Комуналне милиције кажу да је било ситуација да поштари нису реаговали како треба и да власници нису добијали обавештења или позиве.

Правна лица могу електронским путем да провере да ли је написана нека казна, а да раде на томе да у будућности то могу да чине и физичка. Истичу да физичка лица за сада могу на шалтеру Комуналне милиције да провере да ли имају написану казну за непрописно паркирање. Такође објашњавају да власник доставља податке да је друго лице непрописно паркирало, само ако то лице овери своју изјаву да је оно управљало возилом код нотара.

Адвокат Озрен Словић испричао је да људи неретко добијају коверту у којој се наводе да треба да иду у затвор, јер нису платили казну коју им је послала Комунална милиција.

То се често дешава, јер људи никад ни нису примили обавештење да имају казну. Нису добили ни први, ни други позив. Поштари често не остављају обавештења. Сврха санкција кад неко прекрши закон јесте превенција и опомена како људи ту грешку не би понављали. Међутим, често се дешава да људи ни не знају да треба да плате казну јер не добију обавештење. Иначе, по мом мишљењу није по Уставу да се људима пише казна од 25.000 динара јер нису одговорили на први позив или обавештење - објаснио је адвокат.

Из Заштитника грађана објашњавају да власници возила који добију обавештење да треба да плате 25.000 динара имају могућност да искористе расположива правна средства и да уложе приговор.

У Регистру неплаћених новчаних казни и других новчаних износа могу да се виде само оне казне за непрописно паркирање које су прошле кроз судски поступак.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".