Догађај културне размене у част Немачке, који су обележавали студенти колумбијске полицијске академије обучени у нацистичке униформе, изазвао је национални скандал, а реаговао је председник земље, који је оштро критиковао иницијативу и Министарство унутрашњих послова,а огласили су се и амбасаде Немачке и Израела, преноси ББЦ.

"Свако извињење за нацизам је недовољно.Осуђујем свако јавно приказивање које користи или упућује на симболе повезане са онима који су одговорни за јеврејски холокауст“, написао је Дуке данас на Твитеру.

На фотографијама са церемоније у полицијској академији у граду Тулуа раније ове недеље виде се нацистичке заставе и друга обележја, док су кадети на њима носили униформе са тракама и кукастим крстом, а један је такође имао бркове по угледу на немачког нацистичког вођу Адолфа Хитлера.

“На Полицијској академији Симон Боливар у Тулуи организујемо међународну недељу са државом гостом Немачком. Кроз ове културне размене, унапређујемо знања наших ученика из полиције“, наведено ј званичном Твитер налогу полиције, у објави везаној за догађај.

Председник је најавио да ће сви укључени у организовање полицијског догађаја у Тулуи, у западној Колумбији, и сви учесници бити позвани на одговорност, а директор полицијске академије је већ смењен.

Амбасадори Немачке и Израела позвали су Колумбију да учини више на едукацији свог становништва о Холокаусту.