"Преко својих извора сам данас добио ове фотографије које говоре о тренутном стању Шуаи Пенг. У протеклих неколико дана она је у свом дому, слободна је и не жели да је ико узнемирава. Ускоро ће се појавити у јавности, учествоваће у неким активностима“, написао је на Твитеру Ху, преноси Ројтерс.

Пенг је на друштвеној мрежи 2. новембра написала да је била приморана да на секс пре три године, иако је упорно одбијала бившег заменика премијера Џанга Гаолија, који је био и високи члан владајуће Комунистичке партије.

Њен коментар је брзо обрисан са друштвене мреже Wеибо, водеће кинеске друшствене мреже, али су се скриншотови њених оптужби појавили на Интернету.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је у петак да није било упознато са контроверзама око Пенг (35), која се води као нестала након што је оптужила бившег високог званичника да ју је сексуално напаствовао.

Портпарол министарства спољних послова Џао Лиђијан рекао је новинарима да питање "није дипломатско", као и да није свестан ситуације, пренео је АП.

Женска тениска асоцијација (WТА) је захтевала да се тврдња Пенг "размотри на одговарајући начин, што значи да наводи морају да се испитају у потпуности праведно, транспарентно и без цензуре", а запретила је и да ће се повући са турнира у Кини.

Забринутост због навода кинеске тенисерке је изразила и мушка тениска асоцијација (АТП), а бројни тенисери појединачно су позвали на истрагу поводом њеног нестанка.

Портпаролка Уједињених нација за људска права у Женеви позвала је у петак на "истрагу са пуном транспарентношћу око њених навода о сексуалном нападу".

Пенг је некада била у врху светског тениса у дублу, а освојила је Вимблдон 2013. и Ролан Гарос годину дана касније.

Учествовала је три пута на Олимпијским играма.