Сезона грејања је одавно почела, температуре полако падају, а на неким планинама снег провејава. Важно нам је да просторија у којој боравимо буде оптимално загрејана, ни превише, ни премало. Стручњаци саветују да је идеална температура око 18 степени Целзијуса, поготово у просторији у којој се највише борави.

Поставља се питање да ли унутршња температура треба се подигне током ноћи, онда када напољу постаје хладније. Одговор је не! Само обратите пажњу на централно грејање које се гаси током ноћи, и то са разлогом. Не само да ћете лошије да спавате са повишеном температуром у соби, већ ће и негативно да се одрази на ваше здравље. Како?

У вечерњим сатима температура тела полако опада, што је један од сигнала да је време за спавање. Међутим, ако је соба претопла, ваше тело неће моћи да се опусти и припреми за сан, ма колико год да сте поспани. Ево како се то одражава на ваше здравље.

Имајте у виду да је сезона је прехладе и грипа, па је важно да учините све што можете да очувате дисајне путеве. Истраживање са Медицинског универзитета у Варшави показало је да су "одређене методе загревања" у затвореном простору важни фактори ризика за настанак алергијског ринитиса и астме. Централно грејање исушује ваш нос и грло, што доводи до мање заштитне облоге, те ћете и више да шмркавите и отежано дишете.

Такође и ваша кожа испашта! Централно грејање има тенденцију да исуши кожу.

"Уверите се да је грејање искључено током ноц́и је одличан начин за ублажавање сувоц́е коже, посебно ако имате било какво стање коже као што је екцем или друга упална обољења", рекла је др Хиба Ињибар.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: