- Многи људи знају да понекад пију превише, али многи не знају где је граница када је у питању проблематично конзумирање алкохола - објаснио је.

- Проблематично конзумирање алкохола описује образац штетног пијења где можете попити пиће, или неколико пића, сваки дан или редовно прекомерно пити - објашњава др Николс.

Он је поделио шест знакова која показују да бисте могли да будете гранични алкохоличар: пијење алкохола сваки дан, а да тога нисте свесни; често прекомерно пијење; дружите се само ако је укључен алкохол; често пијење током дана; иритира вас када други не пију; и конзумирање више од препоручених смерница.

Фото: Профимедиа

 

Гранични алкохоличари са стране могу да изгледају врло функционално. Национални институт за злоупотребу алкохола и алкохолизам дефинише прекомерно опијање као образац испијања алкохола који доводи концентрацију алкохола у крви (БАЦ) до 0,08% — или 0,08 грама алкохола по децилитру — или више. За типичну одраслу особу, овај образац одговара конзумацији 5 или више пића (мушкарци) или 4 или више пића (жене) у отприлике 2 сата.

Смернице УСДА о исхрани наводе да жене не би требало да пију више од једног пића дневно, а мушкарци би требало да се ограниче на два пића. Неки здравствени стручњаци кажу да би људи требало да пију још мање за оптимално здравље. Недавна студија Универзитета Оксфорд показала је да конзумација алкохола повећава ризик од више од 60 болести код мушкараца. Друго истраживање објављено ове године, са Универзитета Силесиа у Катовицама, у Пољској, показало је да је једно алкохолно пиће довољно да натера људе да науде другима и да се понашају непримерено.

БОНУС ВИДЕО: