У кулинарству, често се суочавамо с изазовом припреме меса. Понекад, чак и с најпажљивијим планирањем и маринирањем, резултат може бити нешто мање него што смо очекивали. Суво, жилаво месо може покварити ужитак јела. Међутим, постоји један трик који може преокренути ситуацију и дати месу невероватну мекоћу - киви.

Фото: Н.Скендерија/А.Станковић/М.Анђела

 

Ако желите да ваша свињетина или јунетина буде неверојатно мекана, киви је тајни састојак који ће вам помоћи. Само пар кришки овог воћа, прекривених преко меса и кратко одстајање прије печења, могу трансформисати структуру меса у нешто невјероватно мекано. Као својеврсна природна маринада, киви игра кључну улогу.

Фото: Профимедиа

 

Разлог томе лежи у присуству протеолитичких ензима у кивију, који имају моћ разградње везивног ткива у месу. То омогућава месу да постане мекше, готово толико да се топи у устима. Ако преферирате маринирање меса, све што је потребно јесте да пратите свој уобичајени процес маринирања, али додајте нарезани киви сат-два пре самог процеса припреме меса. Ипак, битно је водити рачуна да месо не буде превише дуго изложено кивију, јер превелика мекоћа може довести до распадања меса током припреме.

Фото: Профимедиа

 

Осим кивија, сличан ефекат на мекоћу меса може имати и ананас, тропско воће које такође садржи сличне ензиме који помажу у омекшавању меса. Дакле, уколико киви није доступан, ананас може бити одлична замена за постизање истог резултата.

Овај једноставан трик је користан додатак класичном начину припреме меса и може донијети значајну разлику у текстури, пружајући вам незабораван доживљај уживања у сочном, невероватно меканом комаду меса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".