Златна пузавица (златни бршљан, лозица, ђавољи бршљан) је вероватно једна од најлакших кућних биљака за узгој, чак и ако сте неко ко заборавља да довољно често залива своје биљке. Осим тога, једна је од најомиљенијих, јер се верује да доноси у дом беспрекорно здравље и огромне количине новца.

ФОТО: Схуттерстоцк

 

Ова винова лоза, пореклом са Соломонових острва у јужном Пацифику, има шиљасте зелене листове у облику срца који су понекад прошарани белим, жутим или бледозеленим пругама.

Пењачица је, листови су овални, ушиљени, јарко зелене боје с израженим белим мрљицама, што зависи од степена светлости коју прима. Природно је пореклом из земаља далеког Истока – Јапана, Кине, Индије и Аустралије, где може нарасти преко 20 метара.

ФОТО: Схуттерстоцк

 

Златна пузавица се може садити у затвореном простору током целе године и брзо ће расти, често додајући између 30 и 45 цм дужине месечно. Имајте на уму да је ова биљка токсична за кућне љубимце.

Како се гаји?

Златна пузавица или златни брсљан се не качи за решетке и лествице сама (као што би бршљан могао), али се могу поставити на подупираче како би дале изглед упредених биљака. Као собне биљке, уобичајено је видети да примерци златне пузавице нарасту и до 9 метара, иако се већина држи на много краћој и уреднијој дужини. Ако одлучите да пустите да ваша златна пузавица прерасте у дугачку лозу, може се причврстити на куке да се креће дуж зидова и преко прозорских оквира. Лозе које су остављене да расту саме могу се јако запетљати, па их с времена на време олабавите да не би постале запетљани неред.

Иако златни пузавац воли јарко, индиректно светло, може да успе и у областима са слабом осветљеношћу или онима које имају само флуоресцентно осветљење, што је чини одличном опцијом за канцеларије и друге просторе на којима нема довољно светлости.

Стил

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".