Несвакидашњи природни феномени над Србијом и Европом, претопла јесен, ветар сличан бури на западу Србије, у исто време Аурора бореалис на северу земље, поплаве и ветрови орканских јачина... све то све више интригира и забрињава научнике и климатологе. Поплаве и ветрови јачине од 200 км/х направили су хаос у региону, а метеоролог Иван Ристић истиче да нема бојазни да и нама прете исте непогоде. Међутим, како најављује, следи нам "интересантна зима са чак три ледена таласа".

Облак који се јуче надвио над Србијом направио је пуно проблема, истиче метеоролог Ристић.

- Данас се коначно мало разведрило. Јуче је дошао облак и направио је пуно проблема. Мало се смирило сада. Европу је захватио тај циклон "Кирон". Притисак је био у центру циклона 65-70 милибара нижи од нормалног. Ветрови су били преко 200 км/х. Ми смо били што се тога тиче мало поштеђени колико толико. Код нас су достизали око 100 км/х, али сви ветрови који су преко 70 км/х могу да изазову материјалну штету - каже метеоролог Иван Ристић.

Ветрови слични бури у западној Србији

Посебно је интересантно што су ветрови који су дували у петак и јуче у западној Србији личили на буру.

- Тај силазни ветар са Таре, који је био доста јак је направио у петак проблем у Бајиној Башти, а и јуче у западној Србији као бура да је била. То је био југозапади ветар, оборио је стабла, летели су кровови, црепови... - каже метеоролог Ристић.

У Црној Гори забележен је наранџасти метеоаларм, у Далмацији се услед орканских ветрова излило море и потопило шеталиште, међутим, Ристић каже да нема бојазни да се те олује прелију и на наше подручје.

У среду пад температуре за 10, 15 степени

- За сада нема преливања, мало се смирује ситуација над Европом. Дакле, не очекујемо неке претеране орканске ударе ветра, али полако долази све хладнији ваздух. У среду ће бити пад температуре која ће ићи између 10 и 15 степени. Падаће и киша. Облак ће прво захватити запад и север Србије, да би се током среде спустио на целу Србију, а Војводини донео разведравање и мањи пад температуре - каже Ристић.

- У четвртак и петак долази до паузе са кишом, југоисточни ветар ће бити појачан, а у Банату би могао да достигне и 70 км/х. У суботу иде нова промена времена, долази нам нови облак и пад температуре. Тада прелазимо у период када ће температуре бити између 10 и 15 степени са повременом кишом - каже метеоролог Ристић.

Три хладна таласа ове зиме, пред крај јесени и прве пахуље

Када је у питању трећа декада јесени, метеоролог Ристић очекује озбиљније захлађење, а можда и неку пахуљу.

Метеоролог Ристић прогнозира да би ова зима могла бити далеко занимљивија од претходне. Како истиче, очекују нас три хладна таласа.

- Према неким дугорочним прогнозама, очекујемо три хладна таласа. Први талас би био након Нове године - од Божића до после 20. јануара и он би био најдужи. То би уједно био и најхладнији период ове зиме. Нови хладни талас био би у другој декади фебруара, и трећи у првој декади марта. Мислим да ће бити снега - каже Ристић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: