Састојци: 400 мл топле воде (обична и освештана), 100 мл уља, 1 и по кашичица соли, 4 кашичице шећера, 2 кесице сувог квасца, 750 г брашна.

Припрема: У брашно додајте квасац, па промешајте. Посебно сједините топлу воду и уље, додајте брашно, со и шећер и замесите тесто. Прокријте и оставите на топлом 30 минута, пише Мињина кухињица.

Од надошлог теста узмите 1/3. На побрашњеној радној површини развуците а онда тесто исеците на два дела по дужини. Сваки део посебно уролајте и увијте их онако како је приказано у видео снимку.

Ставите у калуп, око обруча. Остатак теста поделите на 5 једнаких делова. Од сваког дела направите јуфку. Четири јуфке ставите унакрст у калуп, а последњу, пету јуфку, у средину. Покријте крпом и оставите на топлом 30-45 минута. Након тог времена премажите премазом од брашна и воде. Пеците на 180 °Ц око 50 минута.

Фото: Ненад Живановић

 

 

Затим извадите колач из рерне, скините обруч и сложите припремљене украсе које претходно премажете премазом/лепком са доње стране. Вратите у рерну на још око 15 минута или онолико колико процените да је потребно да се украси осуше. Када се колач охладио, можете га премазати уљем за сјај.

Напомена: Ако планирате да радите и плетеницу око колача, направите онда дуплу меру теста за украсе.

Тесто за украсе направите тако што сједините брашно, густин и со, а онда постепено додате воду и умесите тесто. Оставите 30 минута да тесто “одмори” пре него што кренете да правите украсе. За премаз/лепак сједините брашно и воду да нема грумуљица.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: