У недељу касно увече, америчка Централна команда, која покрива Блиски исток, саопштила је да је стигла нуклеарна ракетна подморница класе Охајо у регион – необично јавно саопштење о нуклеарној подморници што је став који су многи видели као директну поруку Ирану.

Портпарол израелске војске поздравио је распоређивање америчке нуклеарне подморнице у региону.

- Увек је добра вест видети да Американци уносе више средстава - рекао је у понедељак медијима портпарол израелске војске потпуковник Ричард Хехт, преноси Ројтерс.

- Ми ово видимо као неку врсту фактора одвраћања и стабилизације у региону - рекао је он.

Централна команда САД објавила је слику на којој се види подморница у Суецком каналу североисточно од Каира.

У објави на друштвеним мрежама није наведено име подморнице, али америчка морнарица има четири подморнице са вођеним пројектилима класе Охајо, или ССГН, које су некадашње подморнице балистичких пројектила претворене да испаљују крстареће ракете "томахавк", уместо балистичких ракета са нуклеарним врхом.

Сваки ССГН може да носи 154 крстареће ракете "томахавк", 50% више од америчких разарача са навођеним пројектилима и скоро четири пута више од онога са чиме су наоружане најновије подморнице америчке морнарице.

Сваки "томахавк" може да носи до 500 килограма високоексплозивних бојевих глава.

- ССГН могу веома брзо да испоруче много ватрене моћи - рекао је за ЦНН Карл Шустер, бивши директор операција у Заједничком обавештајном центру америчке Пацифичке команде.

- Сто педесет четири томахавка прецизно задају много удараца. Ниједан противник САД не може да игнорише ту претњу - рекао је он.

Величина те ватрене моћи показала се у марту 2011. године, када је ракетна подморница УСС Флорида испалила скоро 100 томахавка на циљеве у Либији током операције Одисеја Зора. Напад је био први пут да су ССГН коришћени у борби.

Војска САД ретко најављује кретање или операције своје флоте подморница са балистичким и вођеним ракетама. Уместо тога, бродови на нуклеарни погон раде у готово потпуној тајности.

Најава је јасна порука одвраћања усмерена на Иран и његове заступнике у региону. Подморница се придружује бројним другим средствима америчке морнарице која су већ у области, укључујући две ударне групе носача и амфибијска возила.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: