Ђакон Стеван Јовановић је открио, да ли заиста можемо да будемо истински верници, а да обележавамо и Ноћ вештица?

Празник "Ноћ вештица" није прослава, бар не у правом смилу те речи, јер они који славе одређени празник, имају идеју и осећају смисао тог празника, прича ђакон Стеван Јовановић. "Ово је више повод за друштвени догађај, него што је слављење празника", додаје.

Људи који обележавају "Ноћ вештица" уместо хришћанског празника Свети Лука не праве никакав грех, али би свакако требало да обележавају наше празнике, у овом случају, Светог Луку и Светог Петра Цетињског, каже ђакон Јовановић.

И етнолог Јасна Јојић сагласна је са ставовима ђакона Стевана, јер она, такође, сматра да је празник "Ноћ вештица" један вид забаве за младе, али и магијски ритуал који је део келтске културе.

"Људи воле магијске ритуале, па тако празник 'Ноћ вештица' представља један вид прелаза на следеће годишње доба - зиму". Што се тиче расправе које се сваке године покрене на друштвеним мрежама питањем - да ли се 31. октобра обележава празник "Свети Лука" или "Ноћ вештица", и да ли је спорни празник, заправо, "сатанистички празник", етнолог Јасна Јојић је прокоментарисала:

"Претендујемо на дешавања из 90-их година. С времена на време, неко на овим просторима, мислим на Балкану, покушава да направи атмосферу линча и ја сматрам да ми не би требало да будемо део тога", каже она, додајући: "Онда дођу различити људи, различитих струка да критикују све и свашта, па се тако и овај празник 'пљује' у име Српске православне цркве, на уштрб Католичке цркве, и онда се људи без разлога свађају".

Људи и, генерално, народ се, прича ђакон Јовановић, свађају бесмислено, а потребно је само да будемо отворени духом и да прихватимо овај празник као повод за друштвена окупљања и социјализацију.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".