Чини се како возила одређене боје имају већу шансу за учествовање у саобраћајним незгодама од других, а будући да постоји веза између избора боје аутомобила и возачких навика, истраживање је открило које су боје најсигурније.

На избор боје аутомобила утичу личне преференце, доступност, цена и трендови на тржишту. Већина возача, ипак, преферира неутралне боје попут сиве, чија вредност не пада толико као код јарких боја.

Од свих возила, смеђа (51%) су највише оштећена. Иако возачи смеђих аутомобила преферирају поузданост, луксуз и удобност, то их не штити од учествовања у несрећама.

Возачи који одаберу жуте аутомобиле, такође често учествују у сударима - 50,6% свих жутих возила проверених на царВертицалу има записе о оштећењима, а одмах иза су црвена (49,8%).

Жута и црвена често се користе за спортске аутомобиле, што сугерише да њихови власници воле брзину и ризик.

Како јарке боје повећавају безбедност аутомобила?

О возачима аутомобила јарких боја често се мисли да су екстравагантни. Међутим, јарке боје се такође сматрају сигурнијим, јер су таква возила видљивија у неповољним временским условима.

Бели аутомобили истичу се у својој околини, што олакшава пешацима и другим возачима да их уоче. Сасвим је друга прича са сивим или црним возилима, која могу бити тешко уочљива када је кишни дан.

Аутомобиле светлијих боја такође је лакше уочити ноћу, што повећава безбедност њихових власника. Иако наранџаста није баш честа боја на тржишту половних аутомобила, стручњаци је наводе као добар избор за оне који желе бити виђени на путу.

Према истраживању царВертицала, сива (44,7%) и бела (44,5%) су најбезбедније боје, што значи да таква возила мање учествују у саобраћајним несрећама. Иако статистике зависе од много фактора као што су услови на путу и густина саобраћаја, одабир одређених боја може помоћи возачима да буду безбеднији.

(Курир.рс/б92)

БОНУС ВИДЕО: