Месечна примања многима нису довољна за живот, а пензионери су међу групом која једва преживљава.

Немачки медији често преносе изјаве пензионера који им откривају колико је заиста тешко.

Пре пар дана немачки РТЛ објавио причу са 67-годишњом Хилдегард Ф.

Она тврди да не може живети од своје пензије, јер када плати све рачуне за режије, остаје је јој 11 евра дневно за храну!

Хилдегард Ф. је била правна помоћница, радила је цели живот, некад чак и хонорарно јер се бринула о двоје деце. Данас прима малу пензију и не остаје јој, каже, готово ништа.

Фото: Н. Скендерија

 

 

“Никад ништа не остаје. Никад”, говори жена у очају.

Она није једина. Удружење Лицхтблицк е.В. помаже старијим особама с малом пензијом. Само у Минхену има 4.000 људи који редовно траже помоћ овог удружења.

“Последњих година пензионери су се јављали око 20. у месецу и говорили да им није ништа остало за основне потрепштине, сад зову већ 10. у месецу”, каже Бригите Грунг из ЛицхтБлицк Сениор Аид е.В. Минхен.

Како би спречили сиромаштво у пензији, немачка странка Дие Линке позива за коренито преиспитивање пензионих износа. Кажу да је потребна минимална пензија од 1.200 евра да би спречили сиромаштво. То је минимум, поручио је Дитмар Бартш.

Сиромаштвом су посебно погођене жене у старијој доби јер су током радног века мање зарађивале и нису могле да раде у континуитету, пише Фениx Магазин.

БОНУС ВИДЕО: