Мркоњић је прикључен на респиратор, али није био у коми. Лекари су за Новости потврдиле да је у критичном здравственом стању због попуштања срчаног мишића. Терапија није доносила побољшање.

Милутин Мркоњић је рођен 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду.

Руководио је обновом Србије испред Владе Србије након НАТО бомбардовања 1999. године. Године 2007. долази на место потпредседника Народне скупштине Републике Србије, а након што је тадашњи председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић преузима председавање седницама Скупштине. Пред Мркоњићем је друга влада Војислава Коштунице положила заклетву.

Фото: Танјуг/З. Жестић

 

На изборима 2008. године био је кандидат СПС-а за председничке изборе, међутим без великог успеха. Формирањем коалиције ДС-СПС 2008. године, у влади Мирка Цветковића је изабран за министра инфраструктуре.

Други министарски мандат је добио у влади Ивице Дачића када је постао министар саобраћаја, а заменио га је страначки колега након годину дана.

Почасни је председник СПС-а и почасни доктор наука Универзитета Мегатренд.