Mrkonjić je priključen na respirator, ali nije bio u komi. Lekari su za Novosti potvrdile da je u kritičnom zdravstvenom stanju zbog popuštanja srčanog mišića. Terapija nije donosila poboljšanje.

Milutin Mrkonjić je rođen 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Rukovodio je obnovom Srbije ispred Vlade Srbije nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Godine 2007. dolazi na mesto potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije, a nakon što je tadašnji predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić preuzima predsedavanje sednicama Skupštine. Pred Mrkonjićem je druga vlada Vojislava Koštunice položila zakletvu.

Foto: Tanjug/Z. Žestić

 

Na izborima 2008. godine bio je kandidat SPS-a za predsedničke izbore, međutim bez velikog uspeha. Formiranjem koalicije DS-SPS 2008. godine, u vladi Mirka Cvetkovića je izabran za ministra infrastrukture.

Drugi ministarski mandat je dobio u vladi Ivice Dačića kada je postao ministar saobraćaja, a zamenio ga je stranački kolega nakon godinu dana.

Počasni je predsednik SPS-a i počasni doktor nauka Univerziteta Megatrend.