Посебно у западном делу Војводине, дуж границе са Хрватском, постоји могућност невремена са орканским ветром на ширем подручју Сомбора, Апатина, Оџака, Бачке, Бачке Паланке и Шида, где се очекује падавина до 20 л/м².

Други регион који би могао бити погођен пљусковима и грмљавином обухвата подручје уз границу са Босном, укључујући Прибој, Златибор, Ужице, Бајину Башту, Крупањ, као и југозапад Србије уз границу са Црном Гором, где се прогнозира падавина до 30 л/м².

На западу и северу Бачке запажа се присуство хладније и влажније ваздушне масе у поређењу са осталим деловима Србије, што указује на вероватно нестабилну атмосферу у том региону.

Олујне активности већ су забележене код Горњег Вакуфа и Купреса, те се крећу ка североистоку. Током касног поподнева, запад и северозапад Бачке могу очекивати грмљавину и могућа невремена са југозапада.

Јака киша захватила је данас већи део БиХ, а ако је судети по метео радарима, најинтензивније падавине тек долазе.

Како најављују метеоролози, у наредним сатима талас интензивне кише и израженијих пљускова са грмљавином захватиће и читаву Херцеговину где уједно постоји опасност и од локалног невремена.

Прљава киша

Осим веома топле ваздушне масе која долази са севера Африке, у склопу израженог висинског јужног и југозападног струјања, стигле су и честице пустињског песка из Сахаре. Ове честице су доспеле у предњи део изузетно снажног циклона који се формирао над западном Европом.

Под дејством јаког ветра, честице пустињског песка су подигнуте високо у атмосферу, достижући висине и до 5-6 километара. Затим је снажно јужно струјање покренуло ове честице преко Медитерана и Јадранског мора. У том процесу, дошло је до кондензације и формирања кишних облака, али и до падавина које носе честице песка, резултирајући појавом прљаве кише у неким деловима региона.

До краја октобра натпросечно топло

Иако ће се услови за краткотрајну кишу задржати и у недељу, очекује се наставак топлог времена, са температурама између 24 и 29 степени Целзијуса.

Почетком наредне седмице, очекујемо нешто свежија јутра, док ће у уторак доћи до краткотрајног пораста дневне температуре.

Друга половина наредне седмице доноси пролазна наоблачења праћена кишом, пљусковима и грмљавином, уз постепени пад температуре.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".