Станари зграде у Улици краљице Наталије у Београду муку муче с комшиницом испод чијег стана је пукла водоводна цев, а она не дозвољава мајсторима да дођу и санирају квар. Још крајем јула остали су без воде у купатилима, темељ зграде почиње да се урушава, а рачуни који им стижу су астрономски. Пукла је цев испод стана у приземљу и од тада се у темељ сваког дана излива око 30 кубних метара воде. Славине и тушеви суви, темељ почиње да се урушава, а рачуни астрономски.

- Комшиница која живи у овом стану, испод њеног стана је пукла цев. Она не жели уопште да сарађује, не пушта мајсторе, а једини начин да се тај квар поправи и да се та цев санира је кроз собу њеног стана. Нажалост, не може бочно да се улази, јер сви спољни зидови су носећи, не може да се буши рупа. То је једини начин да се квар санира, а ако га не санирамо, не знам шта ће бити за који месец када крену мразеви, када крене да се мрзне, а темељи су тако наквашени - објашњава станар зграде Дејан Чулић.

Проблем је толики да није могао да га реши ни професионални управник и можда је баш због тога дао отказ. Станари покушавају да убеде комшиницу да дозволи мајсторима да поправе квар и обавезују се да ће сносити све трошкове. Обраћали су се и институцијама: инспекцији, полицији, комуналцима, секретаријату, па и министарству. Сви упућују једни на друге и, како кажу, нико није надлежан осим суда.

- То ће трајати предуго, ми за то немамо времена. Нама и сада ако се тај доток воде у темеље прекине, вода је и даље ту, а зима долази. Мислим та вода ће отећи, али ти темељи су навлажени, вештак је и рекао да темељи зграда из 1936. немају никакву арматуру него само цигле и бетон, тако да су још порознији него неке савременије зграде - објашњава станарка Марија Ђајић.

Често комшије не желе да сарађују, најбоље то знају управници. Закон је јасан, нико не може да уђе у стан у коме је власник без судског налога, па преостају једино покушаји да се уз помоћ родбине и пријатеља тврдоглави станари одобровоље.

- Из неког свог искуства видим да немам добре споне са постојећим нашим законом у смислу комуникације између управника и самих стамбених заједница, које су правно лице, и инспекцијских послова, градских кућа. Фале нам неке нити које бисмо могли да попунимо како бисмо били оперативнији и лакше решавали овакве ситуације, а има их много - каже Сања Живков, професионални управник.

У међувремену станари зграде у Краљице Наталије стахују и од налаза грађевинског вештака ког су ангажовали. А вода се већ види у суседном дворишту и вероватно натапа и темеље околних зграда.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".