Српска православна црква и верници на овај датум се сећају Светог Стефана Штиљановића и његове жене Јелене, властелина и великих српских добротвора с почетка 16. века. Свети Стефан Штиљановић био је српски племић из племена Паштровића, јужно од Хума, са црногорског приморја

Из живота овог светитеља остало је познато да је од ране младости био богобојажљив и праведан човек који је презирао неправду и клонио се зла. Тако, када је крајем 15. века ушао у сукоб са Млетачком републиком, решио је да напусти своју отаџбину и дође у Срем. Све своје имање је оставио народу.

У Срему је постао српски деспот и на управу је добио место Моровић у Срему, где од тада беше његово седиште. Народна традиција приказује деспота Стефана Штиљановића као најузорнијег хришћанског владара и за њега везује многобројна племенита дела, као и јуначку борбу против Турака.

У јесен, 17. октобра сваке године српска православна црква помиње и слави име Светог Стефана Штиљановића.

Фото: Википедија

 

 

Молитва Светом Стефану Штиљановићу

“На Земљи си премудрошћу стекао славу, богатство твоје Господу предавши, и Он те је међу небеске житеље населио. Тело твоје, свети, на земљи је сачувао нетрулежно, јер си у целомудрености и чистоти праведно поживео: Зато са слободом моли Бога да нас спасе, Свети Стефане.”

Иако је владао, никада није заборавио на праведност и свима је указивао поштовање и љубазност због чега је био омиљен међу обичним светом.

Сматра се да је овај светитељ највероватније умро око 1543. године, али то није био крај! Наиме, народ је дуго после сахране племенитог владара причао како се на његовом гробу сваке ноћи појављује светлост.

Мошти у Саборној цркви

Након тога, Свети Стефан Штиљановић је сахрањен у манастиру Шишатовцу у Срему. Видевши мошти свог супруга и чувши да је проглашен за светитеља, жена Светог Стефана Штиљановића реши да се замонаши и у молитви и тишини проживе последње дане свог живота.

Данас се мошти Светог Стефана Штиљановића налазе у Саборној цркви у Београду поред дела моштију кнеза Лазара.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&