Њима бришемо руке, кухињске површине, посуђе и остатке хране па бисмо њиховом прању требао да посветимо посебну пажњу како се бактерије не би шириле остатком дома.

Бактерије које се накупљају у крпама лако се могу проширити на друге предмете у машини за прање веша. Многи људи приликом прања крпа раде праве уобичајену грешку – пешкире и крпе перу заједно, јер те предмете обично перемо на 90 степени, односно искувавамо.

Такође, стручњаци за прање веша напомињу да бисмо, ако желимо да сачувано пешкире којима бришемо само тело, било довољно прати их на 60 степени свака три дана, док је крпе нужно прати на 90 степени.

У наставку можете прочитати још неколико савета за прање крпа који ће сачувати тканину, али и здравље.

Фото: Профимедиа

 

 

Осушите крпе на ваздуху пре него што их ставите у корпу за веш

То су најбољи услови за сваку врсту рубља, а посебно за крпе у којима се налазе разне бактерије. Тако ћете спречити развој плесни и продужити век крпи. Једно од најважнијих правила јесте то да никако мокар веш не стављате у корпу како се не би створила плесан.

Крпе перите на што већој температури

Кухињске крпе требало би прати на 90 степени како би убили све потенцијалне бактерије.

Немојте користити омекшивач

Крпама бришемо површине које су у додиру с храном, а омекшивач може оставити филм на предмету, стога не би требало користити омекшивач приликом прања кухињских крпа.

Мање је више

Вероватно сте приметили да одећа излази чистија и миришљавија ако ставите мање детерџента и омекшивача. Ово је добра пракса и у заштити коже од штетних хемикалија. Исто важи и код прања крпа на 90 степени. Ставите што мање средстава како би крпе биле што чистије.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: