ФСРИ, Институт за истраживање безбедности, спровео је велико истраживање у Америци. Резултат је показао следеће: већина људи верује да је сигурније спавати са отвореним вратима.

Међутим, тачно је управо супротно. Наиме, код затворених врата успорава се ширење пламена у случају пожара, смањује се отровни дим, побољшава се ниво кисеоника у просторији и смањује температура.

Фото: Профимедиа

 

 

Само неколико минута за бег од пожара

У последњих неколико деценија просечно време за које је потребно побећи од пожара пало је са 17 на три минута или мање. Разлог за то је повећана количина вештачких материјала у градњи или код намештаја и украсних предмета. Осим лако запаљивих материјала је чак и отворени план градње сада опаснији за ширење пожара него што је то било пре.

У великој кампањи у САД-у, безбедносне организације су у сарадњи с ватрогасцима спровели велику кампању и упозорили да затворена врата могу да имају одлучујућу улогу у спашавању људских живота. Такође саветују да врата од дечје собе треба да буду затворена. Оно што то што већина родитеља жели да избегне – заправо је јако важно, наглашава ФСРИ

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: