Према недавно спроведеном истраживању психолога с Харварда, изгледа да куце најчешће сањају баш своје власнике.

фото: Душица Радовић

 

Та студија открила је да четвроножни љубимци сањају слично људима, а њихови снови често представљају њихова свакодневна искуства - сањају углавном о уобичајеним дневним активностима - јурење замишљених птица, трчање за веверицама, мачкама, другим псима и различите интеракције с власницима и другим људима.

Потврђено да имају РЕМ фазу

Нервни систем паса, укључујући мозак, има сличну структуру као и нервни систем других сисара, укључујући људе. Ранија истраживања показала су да пси пролазе кроз различите фазе спавања, укључујући фазу РЕМ (брзе покрете очима), која је повезана са сновима. Током ове фазе, може се приметити активност попут трептања очију, трзања мишића и звучних сигнала.

Тачан садржај ипак мистерија

Будући да су пси друштвене животиње и често су емоционално везани за своје власнике, није необично претпоставити да се у својим сновима могу да се сећају ситуације повезане с власницима или пак да је поново проживљавају. Ипак, тачно тумачење паса сањара је изазовно, јер не можемо директно да комуницирамо с њима о садржају њихових снова.

Укратко, докази харварских стручњака указују на то да пси сањају и да би тема могли да буду људи, али прецизно тумачење њихових снова остаје мистерија, будући да пси не могу вербално изражавати своје снове.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".