Глумац и професор Факултета драмских уметности Драган Петровић Пеле коментарисао је тему фемицида у Србији, те истакао да ситуација у нашој земљи забрињавајућа те да само кукавице од мушкараца прибигавају насиљу.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Пеле је на самом почетку рекао да је питање фемицида врло важно те да му је драго што и суграђане занима када ће на том пољу нешто да се промени. Податак да је до октобра месеца у Србији убијено 25 жена, Петровић је прокоментарисао као забрињавајућ.

- Мислим да осамдесетих година није било толико насиља. Апсолутно подржавам увођење закона који би то регулисао и ако мене питате казна би требала да буде ригорозна, али мислим да треба радити и на превенцији и то у школама. А само кукавице прибегавају том насиљу, јер да није кукавица не би тукао жену - истакао је Петровић.

На питање да ли постоји права љубав, професор Петровић је испричао да од 200 заједница које су антрополози истраживали, нису пронашли ниједну без љубави. Он је рекао да постоји љубав према другој особи, љубав према деци, али и према храни, аутомобилима, хобијима.

- Наравно да постоји права љубав. Али данас све мање имамо времена за љубав. Ипак, мислим да она може да преживи ово убрзање времена, јер свака љубав је жилава - рекао је он.

Фото: М. Лабудовић

 

Затим се дотако и теме фотошопа и обрађивања фотографија, да би рекао да је ту реч о суштински незадовољним људима, као и да је то питање самопоштовања, самопоуздања, а има ту и притисака и туге.

- Данас човек не мора ногом да крочи на улицу, а да може да буде на једној много опаснијој улици, а то су друштвене мреже на којима се срећу са много већим опасностима - рекао је Петровић.

Професор је такође испричао каква су његова искуства на ту тему када су у питању студенти ФДУ-а.

- Код мене на факултету, када је пријемни испит мора да се приложи фотографија. Од када се све то појавило, почеле су да нам стижу фотографије које су обрађене у фотошопу. Ми погледамо фотографију из документације, а онда се појави особа која нема везе са особом на фотографији. То је све јако апсурдно - рекао је Петровић.

На крају су закључили да ће можда та тежња за савршенством на крају ипак вратити аутентичност као вредност.

Ало

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".