Филм "Официр са ружом" постао је југословенски класкик, иако су филмски критичари имали врло подељена мишљења. Међутим, многобројну публику су одушевиле две глумице које су играле насловне улоге, али и Жарко Лаушевић, који је у то време био неодољиви фрајер. Иако је премијерно приказан 1987. године и сада многи људи гледају ово култно остварење.

Фото: Архива Новости

 

 

Радња ове мелодраме одвија се 1945. године у Загребу непосредно након Другог светског рата. Партизански официр Петар је у вези с партизанком Љиљаном, али улази у страствену везу с Матилдом, удовицом из више класе, у чији је велики стан народна власт уселила узорну скојевку и његову девојку.

Филм је доживео велику популарност. Сцена у којој се Љиљана и Матилда купају заједно у кади изазвала је бурне расправе у тадашњој Југославији.

Официра Петра глуми Жарко Лаушевић, а жене које ће поделити његово срце, а потом га одвести у смрт биле су Ксенија Пајић у улози Матилде, која се и данас бави глумом, и Драгани Мркић, која је играла Љиљану, мало ствари је познато.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @serbian.faces

 

Драгана Мркић је 1987. године дипломирала глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а играла је и у филмовима „Искушавање ђавола“, „Гледај ме“, „Гњурац“ и серији „Сложна браћа“. Филм „Официр с ружом“ снимила је као студенткиња четврте године глуме.

- Сцену у којој се Ксенија и ја купамо у кади снимили смо у једном стану у Загребу. Памтим да је на сету било много смеха и да смо сцену доживели потпуно нормално и опуштено - испричала је у једном интервјуу и додала да су јој за сцену налепили и ожиљак јер је „млада партизанка коју је глумила морала бар једном да буде рањена“.

Тада је изјавила и да јој је тај филм обележио каријеру те да је углавном по њему препознају.

Драгана данас режира представе и предаје у школи глуме и понекад одигра неку улогу у филму и позоришту. Живи у Београду, није удата и нема деце.

Фото: Јутјуб принтскрин/Radionica Zdravog Života

 

 

Друга глумица која је заслужна што је овај филм и даље жив у нашем сећању јесте Ксенија Пајић рођена 30. јуна 1961. године у Ријеци. Током осамдесетих и деведесетих година је важила за једну од најатрактивнијих глумица бивше Југославије. Највећу славу донео јој је управо филм „Официр с ружом“, где је играла главну улогу, Матилду.

О њеној хемији са Жарком Лаушевићем и данас се прича, а заједно су снимили једну од најврелијих сцена домаће кинематографије. Баш ова улога је Пајић отворила многа врата. Она је остварила запажене улоге, како на телевизији, тако и у позоришту, а последњих година можемо је гледати у готово свакој хрватској серији.

Ксенија је стекла епитет „краљице сапуница“, а одлично се снашла играјући и „добрице“ и „злице“.

Више пута је нагласила то да су јој многи говорили да је луда када је прихватила главну улогу у првој хрватској теленовели „Вила Мариа“, а како се испоставило, тај потез јој је био пун погодак, пише Задовољна.

Ипак, напоран рад оставио је и неке последице на њено здравље. Наиме, пре неколико година глумица је добила дискус хернију, а како су медији писали, лекари су то приписали управо напорном раду и константном снимању које уме да потраје и по 12 сати дневно.

О свом приватном животу нерадо говори, а једном је отворила душу и проговорила о разводу од колеге Емила Вукова са којим има ћерку Виту.

- Одговорна сам сама себи, како се организујем у животу, тако ће ми бити. Некад ми та ситуација олакшава живот, а некад би ми можда било лакше да је још неко ту да ми помогне. Али имам и пуно пријатеља и пријатељица с којима се посаветујем, с којима делим и проблеме и радости - рекла је она својевремено хрватским медијима и нагласила да нема шансе да се више икада у животу уда, али на заједнички живот би пристала.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Prikazuje

 

 

Ксенија је 2022. добила и прво унуче, када се њена ћерка породила и на свет донела сина Тому. Иначе, Вита се бави музиком и не воли да се експонира у јавности.

Ксенију Пајић гледали смо у остварењима као што су: „Смоговци“, „Глембајеви“, „Официр с ружом“, „Ледина“, „Вила Мариа“, „Љубав у залеђу“, „Понос Раткајевих“, „Обични људи“, „Најбоље године“, „Тајне“, „На граници“, „Дар мар“, „Новине“ и другим.

Најврелије сцене из домаћих серија које смо гледали 2021.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Prikazuje

 

 

Гостовала је у једној епизоди нових „Отворених врата“, где је тумачила мајку лика који је играла Бојана Маљевић, а глумила је и са Богданом Диклићем у филму „Ледина“ сниманом у Београду.

Оно што многи прво коментаришу када је она у питању јесте њен изглед, будући да Ксенија негује природну лепоту и да и данас важи за једну од најлепших жена и највећих дама.

БОНУС ВИДЕО:

Najvrelije scene iz domaćih serija koje smo gledali 2021. Gostovala je u jednoj epizodi novih „Otvorenih vrata“, gde je tumačila majku lika koji je igrala Bojana Maljević, a glumila je i sa Bogdanom Diklićem u filmu „Ledina“ snimanom u Beogradu. Ono što mnogi prvo komentarišu kada je ona u pitanju jeste njen izgled, budući da Ksenija neguje prirodnu lepotu i da i danas važi za jednu od najlepših žena i najvećih dama.