На данашњи дан пре пет година преминула је дива нашег глумишта, Милена Дравић.

Фото: Јутјуб/срболове

 

Чувена глумица почива у Алеји заслужних грађана у Београду, заједно са супругом Драганом Николићем. На вечни починак испаћена је уз црквена звона и уз трактат о Милени Душана Макавејева, коју је прочитао Воја Брајовић.

Публика је обожавала Милену Дравић због њеног несвакидашњег талента, улога којима се несебично давала, скромности, оптимизму и љубави коју је ширила сваки пут када би се појавила. Иначе, глумачка каријера Милене Дравић започела је, сасвим случајно 1958. године. Њу је у Сарајеву приметио словеначки редитељ чешког порекла Франтишек Чап (Франтишек Чáп). Понудио јој је улогу у филму "Врата остају отворена". Милена је прихватила, те је цело лето провела снимајући у Сарајеву. Касније се испоставило да је редитељ имао савршени осећај за таленат.

Фото: Архив Новости

 

Након што је Чапова драма објављена, многим редитељима је за око запала нова млада глумица. Уследиле су улоге Наталије у филму "Лето је криво за све" и Харе у "Узаврелом граду". Преломни тренутак за почетак њене блиставе каријере се одиграо 1962. године када јој је Бранко Бауер понудио главну женску улогу у филму "Прекобројна". 

Милена је тада, заједно са Љубишом Самарџићем одушевила и критику и публику, те је на Фестивалу у Пули добила Златну арену за најбољу женску улогу. Касније је са Љубишом снимила бројне филмове.

Фото: Архив Новости

 

Имала је прилику да сарађује са чувеним српским и холивудским глумцима и продуцентима. Освојила је бројне награде, међу којима су "Велика Жанка", "Добричин прстен", "Награда Павле Вујисић", "Статуета Јоаким Вујић", "Нушићева награда" и многе друге.

Како се преносиило у домаћим медијима, Милена је своје последње дане провела далеко од будних очију јавности, у тишини болничке постеље, прикључена на апарате. Како је живела, скомно, тако је проводила и најтеже дане. Примала је посете само најближих, док је замолила да јој остали не долазе.

- За моје здравствене проблеме знали су само моји најближи, супруг, брат Раде и најинтимнији пријатељи. Колеге из "Ларија Томпсона" биле су уз мене, нису хтели да скидамо представу с репертоара - изјавила је Милена својевремено и истакла да је њен супруг са њом "прошао кроз све фазе болести и да је умногоме допринео да исход борбе буде позитиван.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".