Отац малолетника, оптужен је за тешко дело против опште сигурности. Како је истакао главни тужилац Вишег јавног тужилаштва у обраћању медијима, Ненад Стефановић, отац није на безбедан начин држао оружје у кући, а сумња се да је и малолетног дечака обучавао да користи ватрено ваздушно оружје.

Тужилаштво за њега тражи максималну казну од 12 година затвора. Поред оца, тужилаштво је подигло оптужницу и против мајке малолетног дечака за недозвољено држање оружја и експлозивних материја јер је на једној чаури коришћеној у нападу пронађен њен ДНК-а траг. Тужилаштво ће за њу тражити казну затвора у трајању од две и по године.

Изненађен због мајке

У емисији 'Уранак' на телевизији К1, адвокат Тома Фила истиче да је изненађен оптужницом која је подигнута против мајке малолетног дечака.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Изненађујуће за мене је то што је оптужена мајка и то без истраге, непосредним оптужењем. Непосредну оптужницу је могуће поднети само ако су из истраге која је вођена против њеног мужа, произишли докази који дозвољавају да се непосредно оптужи. То кривично дело за које се она терети је до три године, а тражено је 2,5. Не знам како је тужилаштво проценило тих шест месеци да не тражи максимум - каже адвокат Фила и објашњава да је тужилаштво морало да подигне оптужницу јер је од трагедије прошло више од пет месеци.

- Осумњичени у притвору може да проведе највише шест месеци. Након тога, тужилаштво или подиже оптужницу или га пушта на слободу. Сам догађај је јединствен у свету. Никада се то није десило на земаљској кугли, оно што се десило у школи "Владислав Рибникар" и зато је главни тужилац одржао конференцију, како би представио своју оптужницу која је написана на 276 страна - каже Тома Фила и додаје да му није јасно због чега у последњих пет и по месеци није вођена истрага против мајке.

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

 

 

- У кабинету за историју нађена је чаура. То не значи да је она била у додиру са оружјем. Могуће, да је помазила дете, па јој је он пренео или је можда чистила прашину са муниције. Чудно ми је што није испитана о томе. Зато сам и изненађен, било је довољно времена да се спроведе истрага и око њеног учешћа. Овако ће Првостепени суд морати да спроведе истрагу, да испитује друге доказе. Закључак свих људи је сада, да је и онда дирала пиштоље, али то не мора да буде случај - каже Тома и додаје:

- Прошло је пет и по месеци од трагедије, до тада је могла да се води истрага против ње. Непосредно оптужење значи да се до сада није водила истрага, ни против ње, али ни против ове двојице из стрељане. Најважнији део оптужнице је то што је отац тренирао сина да пуца - додаје.

Председник стрељачког клуба "Партизан Працтицал Схоотинг" и запослени терете се за давање лажног исказа - Они су оптужени за тешко кривично дело, давања лажног исказа. Уколико се то докаже њихова судбина је веома гадна. Добиће сигурно три године што је и максимална казна за то.

Дечак убица ће у даљем току суђења бити сведок

Тужилац је истакао јуче да ће дечак бити саслушан као сведок. Оно што је јако битно је и то, да он као сведок не мора да сведочи, ако му је оптужени отац или мајка, чак и блиски сродник. Уколико буде одбио, онда ће сви докази да буду употребљавани без његовог исказа. Адвокат Тома Фила у емисији „Уранак“ на телевизији К1 сматра да ће дечак до краја живота остати у психијатријској установи. "Он ће до краја живота остати у некој психијатријској установи, јер ће бити опасан за себе и по околину тиме што је показао. Он мора да заврши основну школу, а може да учи гимназију и да студира на даљину. Не верујем да ће више икада бити пуштен на слободу. Већ је сада промењен правилник, да мајка више не мора да даје сагласност, него да може и надлежни орган да га пошаље у психијатријску установу.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Многи су трагичан догађај у "Владиславу Рибникару" окарактерисали као акт тероризма, Тома Фила ипак сматра да то није у питању.

- Најбитније је неуропсихијатријски налаз. Он ће дати резултат. Нисам за то да буде тајно суђење. Када се буду саслушавали малолетници, тај део може да буде тајни, али исказ оптужених, трагови, рекострункција, увиђај мислим да би требало да буде јавно - закључио је Тома Фила у емисији "Уранак" на телевизији К1.

(К1 "Уранак")

БОНУС ВИДЕО: