Иначе, у Србији је телефонирање помоћу хендсфри уређаја такође једини начин на који је дозвољено телефонирање током вожње. Свака друга употреба телефона забрањена је Законом о безбедности саобраћаја на путевима.

Доктор Шон Хелман, научник у Лабораторији за истраживање саобраћаја упитан је на недавној конференцији да ли би правила о употреби мобилних телефона у саобраћају требало да се промене.

- Уколико причате телефоном, већа је вероватноћа да ћете бити усредсређени на пут пред вама, него да ћете шире сагледавати могућности за незгоду и опасности које се могу појавити око возила - гласио је његов одговор.

Фото: Јутјуб принтскрин/Balkan Repair

 

Др Хелман је цитирао студију из 2002. године, у којој је откривено да употреба хендсфри телефонских позива за воланом може да има исти ефекат као вожња у алкохолисаном стању.

Још једна студија покренута од стране др Хелмана да било каква употреба мобилног телефона током вожње може да смањи способности возача на ниво почетника.

Возачи који су се служили мобилним телефоном били су одговорни за 33 смрти 2017. године у Британији, кажу подаци њиховог Министарства за саобраћај.

БОНУС ВИДЕО: