Како се наводи у саопштењу, акција ће бити спроведена у 30 европских земаља које су чланице организације РОАДПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе), а биће усмерена на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћења мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка коловоза.

- Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак двадесет пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима - навео је МУП у објави на Инстаграму.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око 5 одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од 4 до 15 одсто, у зависности од врсте возила.

Припадници саобраћајне полиције су од почетка ове године санкционисали око 38.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње и око 2.500 пешака због непрописног коришћења телефона или слушалица.

БОНУС ВИДЕО: