После првих информација о 5.000 ракета послатих у првим сатима ранојутарњег напада, појавиле су се спекулације о томе да ли је Гвоздена купола заказала, па чак и да се Израел превише ослањао на тај систем или да је Купола превише наглашена.

Међутим, он остаје један од најефикаснијих противракетних система на свету. Аналитичари пре свега траже разлоге успеха палестинских милитаната у неуспеху израелских обавештајних служби и доброг наоружања Хамаса.

Гвоздена купола је пуштена у рад 2011. године. Када ракете лете ка Израелу, антиракетни штит процењује које су усмерене ка ненасељеним подручјима. Они се игноришу и дозвољавају им да додирују тло јер неће изазвати никакву штету. Они који лете према насељима пресрећу се и уништавају у ваздуху.

Купола је тако годинама функционисала као штит за читаве градове, а исти системи су дизајнирани за заштиту војних циљева на мору. Купола штити од ракета које долазе са удаљености од четири до седамдесет километара и кључна је за живот у пограничним областима Израела. Ефикасност коју наводе израелски извори износила је између 75 и 90 одсто претходних година. У Израелу их, по свему судећи, има десет и нису довољни да у потпуности покрију малу територију те земље.

Једна од наведених рањивости је да би њена одбрана потенцијално могла бити заобиђена слањем ројева пројектила, јер би то могло да надмаши њене способности пресретања. Управо је то била основа за спекулације о томе како је Купола пропала у суботу ујутро.

Још једна слабост система је то што је свако пресретање скупо, док ракете усмерене на Израел могу бити веома јефтине. То је око 100-150.000 долара по пресретнућу. Густина напада се често користи као ниска путања пројектила јер је тада систему теже супротставити се.

Фото:Профимедиа

 

Пре две године се причало да је Хамас пронашао електронски начин да омета систем. Израелске ваздухопловне снаге су наводно уништиле зграду у којој се налазио електронски систем способан да омета систем. Повремено се помињала и довољна количина муниције против палестинских ракета.

Важна напомена о Гвозденој куполи је да је дизајнирана првенствено за заштиту од ракета произведених у палестинским „гаражама“, а не крстарећих балистичких пројектила.

Управо то су помињали и владари Украјине, наводећи зашто тој земљи није потребан израелски систем. Украјина је за заштиту добила амерички противракетни систем Патриот. Ове недеље је објављено да би САД могле да понуде Пољској Гвоздену куполу у замену да Пољска пошаље амерички систем Патриот Украјини. Ово је најављено уочи крвавог напада на Израел, који је по обиму и броју жртава без преседана у последњих неколико деценија.

Израел има системе Давидова праћка и стрела за сузбијање ракета дугог и средњег домета.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: