Литар евродизела ове недеље на пумпама у Србији ће максимално коштати 214 динара, а бензина европремијум БМБ 188 динар. Поредећи са ценама горива од претходне недеље дизел је остао на истој цени док је бензин појефтинио 3 динара. 

Ако погледамо светске берзе, према последњим подацима, цена сирове нафте је пала на 84,090 долара за барел, као и цена нафте Брент, на 85,734 долара. Лоше вести већ дуже време долазе нам са тржишта "црног злата". Већ неко време цене горива у Србији биле су веће из недеље у недељу, а тренд је пратио раст и кретање цене барела на светским берзама.

Домаћи фактор који ће утицати на цену горива у Србији већ од октобра јесу акцизе. Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, којим је предложено повећање специфичних износа акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за 8 одсто у односу на важеће износе акциза.

То практично значи да ће акциза на бензин бити повећана за 4,63 динара за литар и износиће 62,47 динара, на дизел би требало да износи 4,76 динара и биће 64,24 динара, а на течни нафтни гас ТНГ би требало да буде повећана за 3,61 динар по килограму и да износи 48,78 динара. Иначе, акцизе на бензин сада износе 57,84 динара, на дизел 59,48, а на ТНГ 45,16 по килограму. Сада је питање само да ли ће произвођачи већу акцизу пребацити и на цену која иде према потрошачима.

(МОНДО)

БОНУС ВИДЕО: