Једини систем у свету који је функционалан јесте Амбер Алерт који обавештава јавност о нестанку, а систем покреће држава, тј. полиција или тужилаштво. Такав систем под именом “Пронађи ме” у Србији ће бити имплементиран од 1. Новембра.

Уколико родитељи пријаве нестанак детета, а испуне се одређени критеријуми који је установила полиција И радна група која је радила на имплементацији самог система, покреће се систем “Пронађи ме”.

Аутоматски ће бити покренут уколико је нестало дете млађе од 7 година, као и уколико је дете млађе од 18 година, а има неки облик инвалидитета или прима терапију. У првој фази ће у самом систему учествовати медији, мобилни оператери, железничке и аутобуске станице, као и Аеродром Никола Тесла.

- Што се тиче медија, они ће добити форматирани постер који ће имати све информације о детету и његову фотографију. У првих 8 сати, то ће морати да објављују сваких 30 минута. Након тога настављају сваких сат времена, све до истека 48 х - рекао је Игор Јурић из Центар за несталу и злостављану децу.

Фото: Таннјуг/Драган Кујунџић

 

Више од милион грађана, подржало је путем друштвених мрежа кампању за увођење система "Пронађи ме", као одговор на иницијативу коју је покренуо Центар за несталу и злостављану децу. Сви су сагласни да је систем неопходан и сви су и те како добро упућени у ситуацију. Не разговарај са непознатим људима”, то смо као деца вероватно сви чули од својих родитеља. Међутим, да ли њиме можемо предупредити отмицу детета? Стручњаци тврде да је однос родитеља И детета од кључне важности И да може спречити нападе предатора који су познати деци.

- Врло је битно да родитељи ускладе отворен однос, с подршком и разумевањем. Као и да се спусте на ниво детета, а не да коментаришу само у моје време није било тако, ја тако нисам. Него да размисле какво је време сада И да виде кроз какве проблеме то дете пролази ида створе односе подршке и да дете шта год уради може да им каже - рекла је Драгана Ивановић, психолог и психотерапеут.

Поента самог система, осим проналаска детета наравно, јесте и да се укључују грађани и заједница како би сви колективно помогли полицији у потрази. Искуства из других земаља су охрабрујућа и показују да је успешност 96 посто од момента када се покрене систем.

БОНУС ВИДЕО:

ПАЛИ ПРВИ ПОЉУПЦИ - Зоран Марјановић изашао из притвора, дочекала га девојка Зорица

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".