Након катастрофалног пожара у свадбеној сали у Ираку у којој је страдало више од 100 људи, преживели млада и младожења су рекли да су остали “мртви изнутра”.

Невеста Ханин (18) изгубила је десет чланова своје породице, укључујући мајку и брата, док је њен супруг Реван (27) остао без 15 рођака након што је ватра захватила салу у Каракошу у провинцији Ниниви на северу Ирака у уторак увече.

Ханин и Реван су плесали кад је почео пакао, а мислило се да је млади брачни пар страдао заједно са стотињак званица.

- Изнутра смо мртви. Отупели смо. Мртви смо изнутра – рекао је Реван, који уместо да слави венчање сада оплакује преминуле.

Он је рекао да његова невеста “не може да говори” након катастрофе, пренео је “Дејли мејл”. Више од 150 људи је повређено у пожару, од опекотина, дима или у гужви да напусте салу која се свела на прогореле остатке након што се плафон делимично урушио.

Фото: Танјуг/AP Photo/Hadi Mizban

 

 

Званичници кажу да је паљење ватромета у сали вероватни узрок пожара који је подстакао људе на панични стампедо. На снимку са свадбе види се како млада и младожења плешу окружени ватрометом док њихових око 900 гостију седе за столом. Изнад њих, ватра је кренула са плафона док крхотине падају на доле а званице беже ка излазу.

Иако званичници сумњају да је узрок паљење ватромета у затвореном простору, Реван је рекао “Скај њузу” да је можда почео на плафону.

- Можда је у питању био кратки спој. Не знам. Али ватра је почела на плафону. Осетили смо врелину. Кад сам чуо пуцкетање погледао сам у плафон који је, сав од најлона, почео да се топи. То је трајало свега неколико секунди – рекао је он.

 

Реван тврди да је дошло до нестанка струје пре његовог плеса са Ханин, која се потом вратила. У том тренутку, како је рекао, видео је да ватра долази са плафона. Ханин није могла да бежи од венчанице па ју је Реван зграбио и одвукао од пожара.

- Вукао сам је и покушавао да је извучем кроз улаз у кухињу. Како су људи бежали тако су је газили. Ноге су јој повређене… Наши рођаци, пријатељи, вољени, сви су нестали – рекао је Реван.

Пар је сахранио рођаке док и даље чекају вести о стању младиног оца, који је у критичном стању у болници. Реван и Ханин су рекли да више не могу да живе у родном граду и да је њихова срећа “уништена”.

Мартин Идрис (19) који је радио у кухињи кад је избио пожар, рекао је да је мислио да је дошло до експлозије.

- Пламенови су прогутали читаву салу. Кад сам се вратио унутра видео сам изгорела тела троје деце – рекао је он, додајући да су се излази у случају опасности показали “неадекватнима” за стотине гостију који покушавају да побегну.

 

 

Здравствене власти су рекле да су “избројале 100 мртвих и преко 150 повређених у пожару, док је ирачка новинска агенција ИНА известила да је то “прелиминарна бројка”. Али, Црвени крст Ирака је рекао да има преко 450 повређених док је директор здравствених центара у Ниневеху Мансур Маруф у среду рекао да је страдало 94 особа а да су тела транспортована у различите болнице.

- Само 30 њих су породице одмах идентификовале – рекао је он.

Једна од званица, 17-годишња Ранија Вад која је претрпела опекотине по рукама, рекла је да су младенци плесали кад је дошло до пожара.

- Нисмо могли ништа да видимо. Гушили смо се. Нисмо знали како да изађемо – рекла је она.

Власти су рекле да је сала била опремљена монтажним плочама које су “веома запаљиве” и “крше безбедносне стандарде“. Опасност се појачала испуштањем токсичних гасова повезаних са сагоревањем панела који су садржавали пластику, наводи се у саопштењу и додаје да прелиминарне информације говоре да је ватромет у затвореном изазвао пожар.

Ухапшено је деветоро запослених у Сали а издат је налог за хапшење четворице власника, рекао је АФП-у портпарол Министарства унутрашњих послова Ирака Сад Ман.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: