Власти у Алабами желе да погубе Кенета Смита такозваном азотном хипоксијом, међутим, адвокати осуђеног убице тврде да не би требало да га користе као "субјект за тестирање".

Нова метода погубљења изазива смрт тако што тера затвореника да удише само азот ускраћујући му кисеоник.

Смитови адвокати тврде да је држава изнела мало информација о томе како би погубљења азотом функционисала и наводе да је нова метода и даље непроверена. Азотна хипоксија иначе је одобрена за употребу у три америчке државе, али још није коришћена у погубљењу.

Азот чини 78 одсто ваздуха који људи удишу и безопасан је када се удише с одговарајућом количином кисеоника. Током погубљења, маска би била постављена преко лица затвореника, а довод ваздуха би био замењен азотом све док им срце не би стало.

ОСУЂЕН ЗА УБИСТВО ИЗ 1988. ГОДИНЕ

Присталице нове методе погубљења тврде да би била безболна, али противници су уверени да је реч о експериментисању на људима.

Трип Питман, бивши државни сенатор Алабаме, који је предложио нову методу погубљења, оспорио је критике да је метода експериментална. Нагласио је да су људи умирали удишући азот током индустријских несрећа и самоубиства тако да је ефекат познат.

Смитови адвокати наводе да је већ прошао кроз један неуспели покушај погубљења прошлог новембра кад је држава покушала да га усмрти смртоносном инјекцијом.

Наводе да су жалбе у току и оптужили су државу да покушава да стави Смита испред осталих осуђеника на смрт како би заобишла тужбу којом је оспоравао поступке убризгавања смртоносне инјекције.

Смит је добио смртну казну за убиство Елизабет Сенет 1988. године.

Тужитељи су тврдили да је био један од двојице мушкараца којима је плаћено по 1.000 долара да убију Сенет у име њеног супруга који је био дубоко у дуговима и желио да наплати осигурање.

Недавна анкета Института за истраживање јавног мњења Пев показала је да већина грађана у САД подржава смртну казну.

(Индеx/Скај њуз)

БОНУС ВИДЕО: