Данашњи геџети све су паметнији, али иако смо се навикли да их користимо сваки дан, и даље многи корисници често праве грешке. Подсећамо на нека златна правила која могу да продуже живот вашем паметном телефону или другим уређајима, а можете и да смањите трошкове енергије...

- Кад је укључен у струју, уређај троши иако је угашен и ништа не ради - каже стручњакиња Наталија Лаким зе Метро.

- Електрична енергија и тада кроз њега пролази, повећавајући тако вашу потрошњу и рачуне. Како бисте их смањили, извуците утичницу уређаја и тако зауставите проток електричне енергије.

Фото: М. Анђела/Ненад Живановић/Игор Маринковић

 

Који су кућни уређаји највећи енергетски потрошачи? 

Фрижидер/замрзивач

Будући да фрижидер и замрзивач морају увек да раде, не изненађујуће да у домаћинству на њих у просеку одлази 12% укупне електричне потрошње, а премда се не могу једноставно искључити, можете да се побринете да фрижидер увек ради максимално делотворно, каже Наталика.

- Најједноставнији начин да осигурамо његову делотворност јесте да га редовно чистимо, споља и изнутра. Брисање прашине са спољне стране осигурава да она не уђе унутра и не поремети рад фрижидера, а чишћење унутрашњости и бацање хране са истеклим роком значи да мотор неће морати да даје свој максимум да храну одржи хладном, односно замрзнутом.

Телевизор

- Студија из 2021. показала је да је у чак 98% домаћинстава у Великој Британији телевизор увек укључен; многи погрешно претпостављају да га гашењем даљинским управљачем потпуно искључују, али то често није случај. Када је само укључен у струју, телевизор троши 1,3 кWх, што неосетно повећава рачун за струју.

Кувало за воду

Иако није највећи кривац за црпљење енергије, Наталија каже да ће кувало за воду такође повећати рачун за струју, па је најбоље да буде искључено.

Фото: Профимедиа

 

- Иначе, и кад се не користи, троши око 0,3 кWх - каже Наталија, што није много, али ће годишњем рачуну додати неколико стотина динара.

Пуњачи

Многима су пуњачи увек укључени и спремни за пуњење разних уређаја, а Наталија каже да нас пуњач који само стоји у струји кошта превише и такође повећава рачун за више стотина динара годишње. 

БОНУС ВИДЕО: