Борусија Дортмунд

Давне 1909. године се окупила група незадовољних младића. Они нису били задовољни чињеницом да је фудбал морао да се игра под будним оком цркве - у знак протеста су организовали свој фудбалски клуб.

Фото: Танјуг/АП

 

Окупили су се у пивари, како и доликује, а после премишљања око имена, одлучили су да новоформираном клубу дају име управо по том историјском месту - Борусија Дортмунд.

Борусија Мехенгладбах

Фото: Јутјуб принтскрин/Bundesliga

 

Формиран давне 1900. године у ресторану Антон Шмиц у Мехенгладбаху. Овде је патриотизам пресудио и одлучили су да ставе име ''Борусија'' у име клуба одмах поред имена града.

Други клубови и ривалитет

Поред Мехенгладбаха и Дортмунда, постоје и многи други фудбалски клубови, као и клубови у другим спортовима који носе управо ово име.

Фото: Танјуг/АП

 

Две најпознатије ''Борусије'' су свакако из Мехенгладбаха и Дортмунда, а ривалитет ова два клуба је обележен вечним питањем - која је права Борусија?

Шта значи Борусија?

Борусија је латинско име за простор који називамо Пруском. Тај простор окупља регионе у данашњој Немачкој, Пољској, Литванији и Русији. Ова немачка држава је била покретачка снага иза унификације Немачке која је финализована 1871. године.

Фото: Википедија

 

Уједињена Немачка је означила почетак нове историје Немаца који су постали индустријализовани, значајно јачи на интернационалној сцени са растућим национализмом. Заоставштина ''Борусије'' је данашња Немачка која у Европи предњачи.

БОНУС ВИДЕО: