Она је, гостујући на Телевизији "К1" истакла да се број туриста у односу на претходне године смањио, али да је продужен боравак и број ноћи проведених у Србији.


- Број остајања туриста на годишњем нивоу у Србији некада је био 2,17 дана, а сада тај број износи 4,5 дана - навела је Матић.

Додала је да је број страних туриста је опао у односу на претходне године због ситуације са пандемијом, али да је зато број домаћих туриста и оних из региона који продужавају боравак на домаћим дестинацијама све већи.

Објаснила је да ће увођење нових дигиталних зелених сертификата олакшати страним туристима долазак у нашу земљу, те да ће се позитивно одразити на тиризам у Србији.

Указала је на значај, за српске туристе који желе да путују у иностранство, да Србија поново буде на зеленој листи земаља ЕУ, те уптила апел грађанима да се вакцинишу.

- Од периода када смо стављени на зелену листу ЕУ у јуну, до августа имали смо пораст долазака страних туриста од 75 одсто - рекла је Матић.

С обзиром на тренутан број заражених, Матић сматра, да је вакцинација неопходна и за предстојећу зимску сезону.

Министарка је казала да се очекује успешна зимска сезона и изразила наду да ће бројеви инфицираних почети да падају.

Када је реч о Иницијативи Отворени балкан, Матић је казала да је она од великог значаја како за туризам тако и за целокупни привредни развој Србије.

- Драго ми је да смо сви схватили да је повезивање кључно и неопходно за развој земаља чланица Иницијативе. Ова иницијатива представља политичку зрелост пре свега наших лидера на челу са председником Александром Вучићем, али и господина Едија Раме и Зорана Заева - рекла је Матић.

Лакше кретање и лакши пролазак граница у знатној мери поспешиће ефикасност транспорта и скратити административне процедуре, објаснила је министарка и додала да ће бржи проток на границама позитивно утицати и на размену радне снаге и размену трговинских добара.

- У договору са министарком рада Даријом Кисић Тепавчецић ради се и на слободном приступу тржишту рада земаља Иницијативе, преко електронског порала и то без радних дозвола - рекла је Матић.

Упитана да прокоментарише наводе медија да ће се оваквом иницијативом повећати број радника који долазе из Албаније, министарка је поручила да је време да се одбаце предрасуде и сукоби из историје које су нас скупо коштали, ради добробити наших грађана, економије и привреде.

- Такве политичке флоскуле одавно су превазиђене, поготову за људе који су опредељени за европске вредности и стандарде - казала је Матић истичући заначај јединства у региону за улазак Србије у ЕУ.

На крају скупа регионалне иницијативе "Отворени Балкан", на којем су се у Нишу од 12. до 14. окупили министри финансија, пољопривреде, рада и запошљавања влада Србије, Албаније и Северне Македоније, потписана су два закључка са радних састанака, у којима су дефинисане све активности које ће се спровести до самита који се крајем децембра одржава у Тирани.

Како је саопштено из Владе Србије, реч је о активностима које ће допринети олакшавању трговине, сарадње у области безбедности хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције, као и слободном приступу тржишту рада грађана три земље.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".