Ona je, gostujući na Televiziji "K1" istakla da se broj turista u odnosu na prethodne godine smanjio, ali da je produžen boravak i broj noći provedenih u Srbiji.


- Broj ostajanja turista na godišnjem nivou u Srbiji nekada je bio 2,17 dana, a sada taj broj iznosi 4,5 dana - navela je Matić.

Dodala je da je broj stranih turista je opao u odnosu na prethodne godine zbog situacije sa pandemijom, ali da je zato broj domaćih turista i onih iz regiona koji produžavaju boravak na domaćim destinacijama sve veći.

Objasnila je da će uvođenje novih digitalnih zelenih sertifikata olakšati stranim turistima dolazak u našu zemlju, te da će se pozitivno odraziti na tirizam u Srbiji.

Ukazala je na značaj, za srpske turiste koji žele da putuju u inostranstvo, da Srbija ponovo bude na zelenoj listi zemalja EU, te uptila apel građanima da se vakcinišu.

- Od perioda kada smo stavljeni na zelenu listu EU u junu, do avgusta imali smo porast dolazaka stranih turista od 75 odsto - rekla je Matić.

S obzirom na trenutan broj zaraženih, Matić smatra, da je vakcinacija neophodna i za predstojeću zimsku sezonu.

Ministarka je kazala da se očekuje uspešna zimska sezona i izrazila nadu da će brojevi inficiranih početi da padaju.

Kada je reč o Inicijativi Otvoreni balkan, Matić je kazala da je ona od velikog značaja kako za turizam tako i za celokupni privredni razvoj Srbije.

- Drago mi je da smo svi shvatili da je povezivanje ključno i neophodno za razvoj zemalja članica Inicijative. Ova inicijativa predstavlja političku zrelost pre svega naših lidera na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i gospodina Edija Rame i Zorana Zaeva - rekla je Matić.

Lakše kretanje i lakši prolazak granica u znatnoj meri pospešiće efikasnost transporta i skratiti administrativne procedure, objasnila je ministarka i dodala da će brži protok na granicama pozitivno uticati i na razmenu radne snage i razmenu trgovinskih dobara.

- U dogovoru sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčecić radi se i na slobodnom pristupu tržištu rada zemalja Inicijative, preko elektronskog porala i to bez radnih dozvola - rekla je Matić.

Upitana da prokomentariše navode medija da će se ovakvom inicijativom povećati broj radnika koji dolaze iz Albanije, ministarka je poručila da je vreme da se odbace predrasude i sukobi iz istorije koje su nas skupo koštali, radi dobrobiti naših građana, ekonomije i privrede.

- Takve političke floskule odavno su prevaziđene, pogotovu za ljude koji su opredeljeni za evropske vrednosti i standarde - kazala je Matić ističući zanačaj jedinstva u regionu za ulazak Srbije u EU.

Na kraju skupa regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem su se u Nišu od 12. do 14. okupili ministri finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, potpisana su dva zaključka sa radnih sastanaka, u kojima su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, reč je o aktivnostima koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodnom pristupu tržištu rada građana tri zemlje.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".